USA kan byta kontakt på alla snabbladdare efter Teslas succé

Under de senaste veckorna har vi kunnat bevittna en dominoeffekt inom snabbladdning i Nordamerika. Under lång tid har det funnits två typer av kontakter på snabbladdare. Den standardiserade CCS1-kontakten och Teslas egenutvecklade NACS-kontakt som de använt inom sitt egna nätverk.

Nu har flera stora biltillverkare sagt att man ska gå över till Tesla-kontakten. Teslas snabba utbyggnad i landet har gjort att det finns dubbelt så många snabbladdare med NACS-kontakter jämfört med CSS1-kontakter. Just den höga utbyggnadstakten, och en inbjudan från Tesla har gjort att flera biltillverkare nu skiftar om.

Den amerikanska regeringen har länge pushat hårt för att CCS1 är standarden för snabbladdning i USA. Nu kan regeringen tvingas att vända om rejält i frågan i samband med att allt fler biltillverkare har beslutat om att ansluta till Tesla-standarden.

Branschorganisationen SAE International meddelar att de kommer att påbörja en standardiseringsprocess av den Tesla-utvecklade NACS-kontakten. Det efter att Energi och transportrådet hos amerikanska Transportstyrelsen beviljat en snabbutredning.

Processen är nästa steg för att etablera en konsensusbaserad strategi för att upprätthålla NACS och validera så att den uppfyller rätt prestanda- och driftskompatibilitetskriterier. Detta för att säkerställa att alla leverantörer eller tillverkare kommer att kunna använda, tillverka eller distribuera NACS-kontakten på elbilar och vid laddningsstationer över hela Nordamerika.

– Standardisering av NACS-kontakten kommer att ge säkerhet, fler valmöjligheter, bättre tillförlitlighet och bekvämlighet för tillverkare och leverantörer och, framför allt, öka tillgången på laddning för konsumenter, säger Frank Menchaca, VD för Sustainable Mobility Solutions som är en del av SAE:s moderbolag.

Under de senaste veckorna har GM, Volvo Cars, Ford och Rivian sagt att man ska utrusta sina kommande elbilar med en NACS-kontakt. Även flera tillverkare av laddinfrastruktur kommer erbjuda en NACS-kontakt på sina laddare.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.