USA: De flesta elbilisterna byter inte tillbaka till bensinbil

USA ligger fortfarande efter Europa i skiftet till elbilar. Här i Europa är omkring 10 procent av alla nya bilar en elbil‚ i USA är motsvarande siffra 5,8 procent. Men trenden pekar uppåt även i USA.

En amerikansk undersökning visar att de som köper elbilar också fastnar för elbilar. Ungefär två tredjedelar (65,3 %) av alla hushåll som redan äger en elbil och har köpt ytterligare en ny bil i år valde återigen en elbil. Det är en ökning med 17 procentenheter från i fjol (48%).

– Trenden har varit konsekvent under hela 2022. För mig är det ett mycket positivt tecken på elbilens framtid, kommenterar Tom Libby, branschanalytiker vid S&P Global Mobility till nyhetstjänsten Axios.

Det är Tesla som leder elbilsförsäljningen i USA. Omkring 51 procent av alla nya elbilar i USA var i somras en Tesla. Teslas kunder är dessutom betydligt mer märkestrogna än genomsnittet. 91 procent av Tesla-ägarna som köpt en ny elbil valde återigen en Tesla.

Trenden uppåt är tydlig och skiftet till elbilar påskyndas av att konsumenter nuförtiden har ett betydligt större utbud av elbilar att välja på. På ett år har utbudet av modeller dubblerats och allt fler prisvärda modeller är på gång, vilket kommer påskynda skiftet ännu mer, betonar Axios.

Som ett exempel lyfter Axios fram Chevrolets bästsäljande suv Chevrolet Equinox. Nästa år kommer den som helt eldriven och målet är att instegsmodellen ska ha ett pris från 30 000 dollar. Halva priset jämfört med en Tesla Model Y Long Range.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.