Uppstickaren Rivian ska göra elbilar för äventyraren

Rivian är uppstickaren som ska tillverka eldrivna fordon för den som arbetar eller äventyrar utomhus, om man ska använda företagets egna ord. Rivian har därför sedan 2009 arbetat i det dolda med att ta fram två tåliga elbilar.

Det första fordonet är en kraftig fyradörrars pickup-truck som fått namnet R1T och kommer nå sina första kunder 2020. Priset för den amerikanska marknaden och instegsmodell är 61 500 dollar efter subventioner. Räckvidd är upp till 65 mil för den största modellen med ett batteripaket på 180 kWh. En imponerande acceleration på 0-100km/h på ungefär 3 sekunder kan man också lägga till meritlistan. Bilen ska kunna lasta 800kg eller dra en släpvagn på upp till 5 ton.

Pressbild: Rivian

Kommer också som SUV

Utöver pickupen har man också presenterat en SUV med sju sittplatser. Bilen som fått namnet R1S bygger på samma plattform som pickupen och kommer ha snarlik prestanda. I samband med avtäckningen under den pågående bilmässan i Los Angeles kunde man berätta mer detaljerat om tre storlekar på batteripaket. De är 105 kWh, 135 kWh och 180 kWh som ska ge en räckvidd på 38 mil, 49 mil respektive 65 mil.

Utgångspriset på SUV:en är 65 000 dollar efter subventioner och lanseras året efter pickuptrucken, alltså 2021.

Snabbladdning på upp till 160 kW ska göra att du kan ladda bilarna med en räckvidd på ungefär 32 mil på ungefär 30 minuter. Alltså tillräckligt för en snabb och spontan getaway i naturen.

Givna inslag som fyrhjulsdrift ska tillåta att Rivian ska kunna ta sig fram i de flesta miljöerna. Bilarna ska också klara vattendjup på upp till 1 meter. Bra och låsbara förvaringsmöjligheter är ytterligare inslag som ska locka kunder som gillar att gå ut och upptäcka världen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.