Uppgifter: Tesla kan bygga billig elbil i Indien

Teslas ska träffa Indiens handelsminister för att diskutera planerna på att bygga en fabrik för att tillverka en helt ny bilmodell. Det rapporterar Reuters som också skriver att bilen ska ha ett riktpris från 24 000 dollar (250 000 kronor).

Planerna som nyhetsbyrån redovisar handlar om att producera billigare elbilar för den lokala marknaden, men också för export. Indien är idag världens mest befolkade land med en snabbt växande ekonomi och medelklass.

Tesla ska träffa Indiens handelsminister Piyush Goyal. Agendan för mötet ska innehålla punkter som att diskutera möjligheten att säkra leveranskedjan till en elbilsproduktion och var en fabrik kan placeras. Både Tesla och handelsministeriet har avböjt att kommentera uppgifterna.

Nästa generation elbil

I mars berättade Tesla om sina långsiktiga planer på hur nästa generationen elbilar kan bli mer kostnadseffektiva att tillverka. Det ska man klara genom att göra elbilar mindre komplexa och med nya tillverkningsmetoder. Tesla planerar att bygga bilar i större enskilda komponenter som sedan sätts ihop till en bil likt ett stort pussel. Istället för som idag, där man monterar enskilda mindre komponenter i färdiga karosser på ett betydligt mer tidskrävande vis.

Tesla har inte gett några tidsramar för denna nya generation elbil eller den nya produktionsmetoden. Påbörjat är i alla fall bygget av en ny fabrik i Mexiko som i en viss omfattning kommer att anamma de nya konstruktionsmetoderna.

Tesla har vid flera tillfället lyft fram fördelarna med att ha bilfabriker på flera kontinenter. Dels kommer produktionen närmare kunden, men den samlade globala leveransvolymen blir inte heller lika skör vid lokala incidenter som hindrar produktionen.

Inhemsk konkurrens

Är Ola Motors en framtida inhemsk utmanare?

En fabrik i Indien kan ses som ett strategiskt val, på en av de större och snabbast växande fordonsmarknaderna. Det går också i linje med Indiens vilja att frångå fossila bränslen som har en kraftigt negativ inverkan på miljö och hälsa i landet.

En av Indiens snabbast växande nykomlingar idag är Ola Motors. Idag producerar man framgångsrikt innovativa elmopeder med tydlig inspiration från Tesla i det som snart ska bli världens största fabrik för tvåhjulingar. På gång har Ola Motors också en elbil som ska visas upp 2024. Den ska bli ”Indiens sportigaste elbil”, klara 0 till 100 km/h på fyra sekunder och erbjuda en räckvidd på 500 kilometer.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.