Uppdaterad: Nya elbilar att se fram emot innan slutet på 2022

Den här artikeln är en uppdaterad nypublicering av en tidigare artikel på samma ämne. Sedan den ursprungliga artikeln publicerades har flera nya bekräftade uppgifter tillkommit.

Under det här året har det lanserats en hel del nya elbilar och nu när vi närmar oss slutet av året återstår ett par riktigt intressanta lanseringar och premiärer. Det handlar om elbilar i flera olika segment. Allt från större och dyrare premiummodeller, till modeller och tillverkare som vill pressa priserna på elbilar.

Nedan kommer ett urval av kommande lanseringar. Det rör sig både om enskilda modeller men också lanseringar av helt nya bilmärken.

BYD till Sverige

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är lineup-byd-1024x579.jpg

Under hösten etablerar sig BYD:s personbilar på utvalda marknader i Europa och där ingår Sverige. Klart är att Hedin Bil ska sälja BYD:s elbilar här. BYD har en lång historik av att tillverka eldrivna fordon och BYD:s elbussar är en vanlig syn i många svenska städer.

Till Sverige kommer man initialt att lansera tre modeller. Dessa är BYD Atto 3, Han och Tang. De tre modellerna spelar i två olika prissegment. Lägst prissatt är BYD Atto 3 med ett introduktionspris på 535 900 kronor. Med Atto 3 kommer också attraktiva leasingpriser runt 3000 kronor per månad. De andra två modellerna blir något högre prissatta runt 800 000 kronor.

Fisker Ocean

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är fisker-inc-ocean1-1024x768.jpg

I november är det produktionsstart för Fisker första elbil. Den eldrivna suven Fisker Ocean lovar på sikt ett lågt instegspris på 450 000 kronor. Då får man en elbil med en räckvidd på upp till 440 kilometer.

Men den första modellvarianten blir dock den mer påkostade Ocean Extreme, med ett startpris på 755 000 kronor (ursprungligen 715 000 kronor) och en räckvidd på upp till 630 kilometer.

Aiways U6

I oktober är det premiär för Aiways nästa elbil – en sportig coupésuv som får namnet U6. I fokus står bland annat en nyutvecklad drivlina. Premiären är i slutet av oktober. Vi vet inget om räckvidd – men 0–100km/h ska den göra på 6,9 sekunder.

Uppdaterade Kia Niro EV

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är kia-niro-ev-1024x683.jpg

Under det här året har Kia uppdaterat en av Sveriges mest populära elbilar, nämligen Kia e-Niro. Det blir ett nytt snyggare utseende både exteriört och interiört och den förlängda hjulbasen ger större interiörutrymmen. Dessutom får den V2L-stöd vilket gör det möjligt att driva andra elektriska enheter.

Det hela summerar Kia under det nya modellnamnet Niro EV. De första leveranserna ska starta innan årsskiftet.

MG4

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är MG4-Electric_00-1024x576.jpg

I sommar presenterade kinesiska elbilstillverkaren den kompakta elbilen MG4 kan bli en ganska direkt utmanare till Volkswagen ID.3. Prismässigt utmanar man dock konkurrensen. MG4 startar på 414 990 kronor.

Ett batteri på 64 kWh ger en räckvidd på upp till 450 kilometer vilket är fullt tillräckligt för de flesta. De första leveranserna av MG4 kommer att starta mot slutet av året.

Nio ET7

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är ET5_5-1024x576.jpg
Pressbild: Nio

Nio är ännu ett kinesiskt bilmärke som håller på att hitta in i Sverige. Först ut blir elbilen Nio ET7 med officiell lansering under oktober. Vi har ännu inte fått alla prestandadetaljerna om den europeiska versionen – men Nio ET7 utrustad med ett batteri på 150 kW ska kunna leverera upp till 1000 kilometer i räckvidd enligt uppgifter på Nios hemsida.

ORA

Ora Funky Cat.

Kinesiska bilmärket ORA gör entré i Sverige med sin lilla elbil baserad på Ora Funky Cat. I Sverige blir namnet dock endast ORA med tillägget 300 Pro eller 400 Pro+ beroende på utförande. Priset på den första varianten kommer avslöjas i oktober. ORA har redan avslöjat att räckvidden blir antingen 310 eller 420 kilometer beroende på modell.

Polestar 3

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är polestar-3-1-1024x710.jpg

I oktober kommer Polestar att visa upp och starta försäljningen av sin andra elbil. Det rör sig om den stora suven Polestar 3. Polestar lovar en kraftfull elbil, med dubbla motorer och en räckvidd på upp till 600 kilometer. I övrigt har Polestar inte avslöjat så mycket om modellen ännu.

Volvo EX90

Volvo EX90

Hos Volvo blir den direkta syskonmodellen till Polestar 3 nya Volvo EX90. Volvo har varit väldigt hemlighetsfulla, men har bland annat sagt att det kommer bli den säkraste Volvon någonsin. Premiären kommer att bli i november.

Tesla Model S Plaid

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är tesla-model-s-pressbild-1024x638.jpg
Pressbild: Tesla

Förra året uppdaterade Tesla sin flaggskeppsmodell Tesla Model S. Efter en lång väntan kommer nu den uppdaterade modellen till Sverige och då i prestandaförandet ”Plaid”. De första leveranserna ska starta i november.

Bland specifikationerna nämner Tesla 1020 hästkrafter och 0–100 km/h på 2,1 sekunder. Topphastigheten är 322 kilometer. Räckvidden beräknas till 600 kilometer. Priset startar på 1 549 990 kronor.

De lojala kunderna är många hos Tesla – och många har väntat på en uppdaterad Tesla Model S. Uppdateringen kommer mottas väl.

Tesla Model X Plaid

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Tesla-Model-X-1024x768.jpg

Tesla har också uppdaterat suven Tesla Model X och precis som hos S så är det prestandavarianten Plaid som blir först ut. Även här ska de första leveranserna ske i november.

Model X Plaid får 1020 hästkrafter och ska klara 0–100 km/h på 2,6 sekunder. Räckvidden är upp till 528 kilometer på en laddning. Priset startar på 1 587 990 kronor.

Volkswagen ID. Buzz

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är idbuzzcargo-1024x683.jpg

Det här är en elbil som vi redan känner till det mesta om. Den har redan haft premiär. Den får ett batteri på 77 kWh och en räckvidd på upp till 422 kilometer. Fem sittplatser och ett bagageutrymme på 1 121 liter.

De svenska leveranserna kommer starta till årsskiftet. Den är också utan tvivel ett spännande tillskott i ett segment där elbilarna är få. Helt klart något helt nytt att se fram emot.

Vilka nya elbilar ser du fram emot under hösten? Kommentera nedan!

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.