Uniti ändrar kurs, elbilen Uniti One blir en riktig bil

Landskronabaserade företaget Uniti som genom crowdfunding håller på att arbeta fram den lilla elbilen Uniti One har valt att ändra kurs. Den ursprungliga planen var att ta fram en elbil som klassas som en tung fyrhjulig motorcykel. Ett relativt löst reglerat fordon som får köras av den med ett vanligt körkort för personbil. Nu har man istället vänt, och valt att klassa bilen som en helt vanlig personbil. Och det får givetvis konsekvenser.

Konsekvenserna kan ändå ses som fördelar, bland annat att Uniti One måste genomgå en serie krocktester. Helt plötsligt blir det aktuellt att fokusera på krockzoner, krockkuddar och säkerhet i en helt annan utsträckning än tidigare planerat. Likaså öppnar det också upp för en marknad utanför EU.

Blir utan unikt styrsystem

Antagligen måste Uniti göra avkall på en annan stolthet, den joystick som man lagt mycket tid på att utveckla kommer antagligen inte bli godkänd i en personbil. Istället får man sätt dit ett traditionellt rattsystem.

Här tänker sig Uniti ett rattsystem med swipeytor för att styra exempelvis körriktningsvisare och andra funktioner, säger Albin Wilson på Uniti till Ny Teknik.

Ändringen lär också påverka priset på Uniti One som troligen blir lite dyrare än tänkt, men eftersom marknaden också blir bredare kan det medföra skalfördelar som ändå håller priset nere. Priset på Uniti One är idag uppskattat till 145 000kr i grundmodellen – och 199 000 för en topputrustad.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.