Undersökning: Viktigare med snabb laddning än lång räckvidd på elbilar

Fler anser att snabb laddning är viktigare än lång räckvidd. Det visar en undersökning hos Allt om Elbils läsare där 62 procent ansåg snabb laddning var viktigare.

Det finns finns en gräns för hur effektiva elbilar kan bli. Förr eller senare måste man öka storleken på batteriet för att öka på räckvidden vilket i sin tur driver upp priset på elbilen. 

Ett mindre batteri och snabbare snabbladdning kan vara en viktig pusselbit i skiftet till elbilar. Det sänker priset på elbilen samtidigt som det fortfarande gör den till en funktion elbil även på långresor när elbilen snabbt kan laddas fullt och bli redo för vägen igen. 

För den som i huvudsak använder sin elbil för kortare resor i vardagen och mer sällan till långresor utanför elbilens räckvidd är det ett funktionellt alternativt. 

Lång räckvidd och ett större batteri är så klart också något det finns ett stort behov av. 38 procent menar att det är viktigare än snabb laddning. 

Lång räckvidd gör det möjligt att tillryggalägga längre sträckor – och minskar behovet av antal laddningstillfällen. Något som kan vara viktigt för den som reser mycket i till exempelvis tjänsten. 

Det gör de också mer praktiskt för den som inte kan ladda sin elbil hemma utan måste förlita sig på publik laddinfrastruktur. Likaså underlättar längre räckvidd för den som kör med släp eller husvagn. 

Och sedan kommer vi till den där viktiga tiotusenkronorsfrågan. Har riktiga elbilar frunk? Ja, svarar 88 procent!

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.