Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Elbil

Undersökning: Barnfamiljer och boende på mindre orter vinner mest på att välja elbil

Pressbild: Skellefteå Kraft / Fotograf: Paulina Holmgren

Elbilen är speciellt bra för den som kör bil ofta. Vinnarna är barnfamiljer och de som bor på mindre orter. Trots det är elbilen överrepresenterad i storstadsregionerna Göteborg och Stockholm. Det visar en undersökning av Skellefteå Kraft i samarbete med Kantar Sifo.

Körvanorna varierar kraftigt beroende på var man bor. Endast 36 procent i storstäderna kör bil varje dag. I en medelstor stad är motsvarande siffra 45 procent. Mest kör de som bor i mindre orter och på landsbygden. Där kör 61 procent varje dag.

Enligt undersökningen kan 63 procent av hushållen med barn tänka sig skaffa en elbil inom fem år. Skellefteå Kraft tror dock att betydligt fler i de här grupperna kommer att upptäcka elbilen på sikt.

– Vi ser att sättet man kör på i mindre orter eller som barnfamilj passar elbilen som fordon. Det är relativt korta sträckor till träning eller butiken men mer frekvent än i storstäder, säger Patrik Grantås, affärsområdeschef marknad och innovation på Skellefteå Kraft. 

Fördelat på städernas storlek så svarar 62 procent i storstäderna att de kan tänka sig skaffa en elbil inom de närmsta fem åren. I en medelstor stad är andelen 54 procent medan 48 procent i de mindre orterna och på landsbygden svarar ja.

– I takt med att vi bygger ut publik laddning runt om i Sverige tror vi fler i de här grupperna kommer upptäcka att elbilen både är bättre för klimatet och billigare för plånboken, fortsätter Patrik Grantås.

Skellefteå Kraft storsatsar just nu på att bygga ett rikstäckande nät med snabbladdare i samarbete med OKQ8. Målet är att bygga över 800 laddplatser fördelade på 400 stationer. Snabbladdarna kommer ha en effekt från 150 kW och uppåt vilket ska vara full tillräckligt för att ladda en Volkswagen ID.3 från 20 till 80 procent på 30 minuter.

Undersökningen genomfördes via Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel under tidsperioden 17-28 juni 2021. 2002 intervjuer har samlats in bland svenskar 18-79 år som planerar att skaffa, en för dem ny bil, inom de kommande tre åren.Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Elbil

Dagens Nyheter har träffat Volvochefen Håkan Samuelsson inför börsintroduktionen av Volvo Cars. För tidningen berättar han mer om Volvos framtida planering kring nya elbilar....

Elbil

Nu ska Toyota satsa på elbilar. Med det kommer en global satsning på motsvarande 116 miljarder kronor på batterier till elbilar under de kommande...

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons