Undersökning: Barn påverkar föräldrar till att köpa elbil

Barn spelar en viktig roll i att snabba på omställningen till elbilar. Det visar en studie från ABB E-Mobility som publicerades inför World EV Day. Undersökningen visar att barn inte bara utbildar sina föräldrar i miljöfrågor och tillrättavisar dem när de beter sig på ett icke miljövänligt sätt.

De bidrar också till diskussionen kring större inköp, till exempelvis elbilar. Omkring två tredjedelar av föräldrarna uppger att de diskuterar inköp av elbilar med sina barn. 80 procent av barnen svarar att de tror att de kan påverka sina föräldrars köpbeslut. 

Undersökningen visar att 79 procent av föräldrarna uppger att det skulle köpa en elbil eller hybridmodell om de skulle köpa en ny bil inom tre år

Nästan 7 av 10 barn säger att det tycker det ska bli spännande att köra elbil i framtiden. Runt 80 procent menar att de tänker köpa en laddbar bil när de har åldern inne. 52 procent anger en renodlad elbil och 30 procent hybridbil. 

– Nästa generation tycker redan att det är spännande med elektrifiering och föräldrarna är i allt högre grad med på noterna. Så det står klart att den äldre generationen som har inflytelserika befattningar måste komma ikapp och fatta de djärva beslut som krävs för att stötta en förändring nu, säger Eva Kvist Östgren, chef för ABB E-Mobility i Sverige. 

Studien omfattade 2 500 föräldrar med barn i åldrarna 8 till 16 år och 2 500 barn i åldrarna 8 till 16 där deltagarna kommer från Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Norge, Sverige, Schweiz, Storbritannien och USA.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.