Under 2021 dubblade Volkswagen leveranserna av elbilar – etta på många marknader

Förra året levererade Volkswagen rekordmånga elbilar. På många marknader knep man förstaplatsen i elbilsleveranserna. Det visar Volkswagens statistik när de summerar 2021.

Under 2021 levererade Volkswagen 263 000 elbilar på global nivå. Det är en ökning med 97 procent från året innan. I Sverige levererade Volkswagen 10 762 elbilar vilket innebar en marknadsandel på 18,7 procent bland elbilarna.

Volkswagen blev det största elbilsmärket i Sverige under året. Man knep också förstaplatsen för den mest registrerade eldrivna modellen i Sverige. Det genom 7 177 levererade Volkswagen ID.4.

– Vi har under året sett en stark utveckling mot elektrifiering och vi börjar närma oss en nivå där hälften av vår försäljning är rena elbilar. Det är glädjande att så många väljer att gå över till att köra helt på el, säger Sten Forsberg, Sverigechef för Volkswagen.

Volkswagen ID.4 toppade på samma vis i bland annat Danmark, Finland och Irland.

Volkswagen ser också en snabb ökning av elbilsleveranser i USA, Kina och Tyskland. I Tyskland var var fjärde levererad bil en elbil. Till Kina levererade man totalt 77 100 helt eldrivna modeller motsvarande en ökning med 437 procent. Volkswagen blev i Kina den femte största elbilsleverantören.

I USA sålde man 17 000 helt eldrivna modeller, vilket är en ökning med tjugo gånger från året innan. Här knep man en fjärdeplats bland elbilstillverkarna.

Volkswagen medger att bristen på halvledare gjort situationen ansträngt. Man förväntar sig också att första halvan av 2022 kan vara lika turbulent. Produktionen kommer dock kunna stabilisera sig under året vilket också kommer minska leveranstiderna på bilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.