Schweiziska storbanken: Tesla och Volkswagen blir ledarna på elbilar

Foto: Tesla

Det är främst två biltillverkare som kommer leda och dominera den eldrivna bilmarknaden under de kommande åren. Det skriver schweiziska banken UBS i en analys ”om bilmarknaden imorgon och bortom”.

Ett av företagen kommer givetvis vara Tesla, som under lång tid redan dominerat inom sitt segment. Det andra märket är Volkswagen, skriver UBS. Analytikerna på UBS spår att Volkswagen volymmässigt kommer att komma ikapp Tesla till 2022. Det året kommer de båda företagen leverera 1,2 miljoner elbilar vardera.

Tesla har dock flera kritiska försprång som Volkswagen saknar, menar analytikerna. Den mest relevanta långsiktiga fördelen är mjukvaran. Tesla överträffar också den tyska biltillverkaren med sin integrerade elektriska drivlina, ”obevekliga teknik”, digitalisering och autonoma körfunktioner, förklarade UBS-analytikern Patrick Hummel.

Elbilsandel per såld bil, per region. Grafik: UBS

– Vi tror att det är dags att gå all-in som biltillverkare. Det handlar om att nå volym så snabbt som möjligt, eftersom nivån kommer att vara en nyckel till lönsamhet, förklarar Patrick Hummel.

Banken spår att kostnaderna för att tillverka en elbil kommer att nå prispariteten med motsvarande icke eldriven bil 2025. Som det ser ut idag är en elbil ungefär 60 000 kronor dyrare att tillverka än motsvarande bil med förbränningsmotor. Till 2040 kommer i princip alla nya bilar vara helt fria utsläppsfria.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.