Tyskland på tur att sänka bonusen för elbilar

Genom incitament har regeringar runt om i världen belönat de som tagit klivet till elbil. Det har varit framgångsrikt, och allt fler länder börjar nu nå allt högre andelar elbilar i nybilsförsäljningen.

Det gör att bonusarna snart kan komma att fasas ut. Sverige införde nyligen ett pristak, och kommer sänka bonusen från 70 000 till 50 000 kronor nästa år. I Storbritannien har man nyligen slopat bonusen för eldrivna personbilar helt och ska fokusera på incitament i det kommersiella segmentet istället.

Nu står Tyskland på tur att skruva ner bonusarna för elbilar och det under nästa år. Bonusarna börjar spela ut sin roll enligt ett uttalande:

– Elbilar blir mer och mer populära och kommer inte längre att behöva statliga subventioner inom en nära framtid, sa Robert Habeck, Tysklands Energi- och ekonomiminister.

Enligt planen ska bonusen för elbilar som kostar under 40 000 euro minska till 4 500 euro från 6 000 euro. För elbilar prissatta över 40 000 euro ska bonusen minska till 3 000 euro från 5 000 euro.

Just nu finns också ett bonustak, där elbilar dyrare än 65 000 euro inte får någon bonus. Pristaket kommer sänkas till 45 000 euro under 2024. Till slutet av det här året slopar man också incitamenten för laddhybrider helt och hållet.

På ett år har Tyskland dubblat försäljningen av elbilar. Just nu håller nybilsregistreringen av elbilar 14 procent. Dock en bra bit efter Sverige – här är motsvarande andel 26 procent för detta året.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.