Tyskland når en miljon elbilar efter rekord i december

Precis som Sverige har Tyskland sett ett rejält uppsving i försäljningen av elbilar under den senaste perioden. I december nådde man rekordnivåer där 33,2 procent av alla nya bilar var en elbil.

Men det var också i december om Tyskland nådde milstolpen en miljon elbilar i landet. En stor bidragandet faktor till rekordet i december är delvis att Tyskland sänkte sin bonus från 6000 till 4500 euro den 1 januari. Det gav helt enkelt försäljningen en boost.

Men den växande andelen elbilar i försäljningen är också i linje med hur den historiska trenden ser ut. Varje år sedan tre år tillbaka finns ett tydligt uppsving i registreringsstatistiken.

Samma trend ser vi i Sverige där december bjöd på rekordmånga elbilar (50%) i nybilsstatistiken. Varje december sedan tre år tillbaka ser vi också samma toppar även här.

Siktar på 15 miljoner elbilar

Målet är att Tyskland ska nå 15 miljoner elbilar fram till 2030. För att nå dit behöver Tyskland få 145 000 nya elbilar varje månaden fram till slutet av det här årtiondet med en linjär tillväxt (vilket så klart är osannolikt).

Å andra sidan, om man ser till en logaritmisk skala, där volymen ökar gradvis varje månad, kan Tyskland nå sina mål enligt en forskningsrapport från Fraunhofer ISI (tyska).

Via DIW Berlin.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.