Tyskland inför krav på kortbetalning vid laddare för elbilar

Nya elbilsladdare i Tyskland måste vara utrustad med kortläsare med möjligheten att ta betalt med betalkort. Det har Tysklands förbundsråd beslutat. Kravet träder i kraft i juni 2023, skriver tyska Auto Motor und Sport

Kortbetalningen ska göra det enklare att ladda vid publika laddstationer och sänka tröskeln för nya elbilismen för att påskynda övergången till eldrift. Beslutet innebär att även de utan en smartphone, appar och laddbrickor kan ladda vid publika laddare. 

– I framtiden ska tillgången till publika laddare bli enkel och smidig. Så att alla kan ladda och betala vid stationerna, även de utan en smartphone. Det blir dessutom enklare att ladda och betala hos olika operatörer eftersom ett betalkort kan användas överallt, säger Peter Atlmaier, minister för näringsliv och energi.

Samtidigt beslutade man om ett krav på ett nytt enhetligt gränssnitt för att leverera data och status på laddarna. Så att elbilister kan se prissättning och om en laddare är ledig på distans, till exempel genom en app. Det kravet kommer införas redan i mars 2022.

Sveriges Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman har ställt liknande krav på enklare elbilsladdning i Sverige. Han gett laddoperatörerna uppdraget att själva komma överens om en enkel lösning. Om de inte kommer överens kan det bli aktuellt med en styrande lagstiftning.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.