Tyskland går om Norge i antal sålda elbilar i år och blir Europaledande

BMW i3 och i3s

Norge har länge varit i fokus för sin snabba omställning till elbilar. För att vara ett sådant litet land har Norge imponerande nog innehaft en tredjeplats över antalet nyregistrerade elbilar i världen. En position som Norge innehaft sedan 2010, premiäråret av Nissan Leaf.

Norge har endast sett sig slagen av Kina som står för hälften av världens elbilar, och USA som innehar andraplatsen. Men nu tycks övriga Europa ha vaknat, skriver tidningen Bloomberg. I november månad gick Tyskland om Norge i årets statistik. I slutet av november hade Tyskland sålt 57 533 elbilar i år, medan Norge landade på 56 893 elbilar.

Ackumulerad försäljning månadsvis.

En av anledningarna till uppsvinget uppger Bloomberg vara att de tyska biltillverkarna tagit till sig tekniken på allvar. Volkswagen, BMW och Daimler är alla bilmärken som kommunicerat tydliga planer på elektrifiering.

Uppsvinget lär fortsätta med en patriotisk effekt av den kommande ID.3 från Volkswagen. Tyskland har även lanserat nya, mer generösa ekonomiska incitament till att köpa elbil. Där ett bidrag på €6 000 betalas ut för elbilar under €40 000.

Det ter sig också långsiktigt ganska självklart att Norge inte kan utmana Tyskland långsiktigt. Norges population uppgår endast till 6,4% av Tysklands befolkningsmängd.

De tre mest populära modellerna i år i Tyskland är BMW i3, Renault Zoe och Tesla Model 3. I Norge är det Tesla Model 3, Volkswagen e-Golf och Nissan Leaf.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.