Tyska bilhandlare larmar om brist på elbilar

Efterfrågan på elbilar är stor i Tyskland. Förra året registrerade Tyskland 194 163 nya elbilar. Det är en tredubbling från förra året, och motsvarar en marknadsandel på 6,7 procent. När årets första siffror trillar in tycks trenden fortsätta. Bara i januari dubblade Tyskland registreringarna, jämfört med januari förra året.

Den stora efterfrågan har dock ställt till det för bilhandlare, som nu rapporterar om brist på elbilar. Störst efterfrågan är det på Volkswagen ID.3, Renault Zoe och Tesla Model 3.

Det är tyska bilhandlarorganisationen ZDK som slår larm rapporterar Automotive News Europe. Den stora efterfrågan på elbilar och bristande tillgången gör att bilhandlarna har svårt att nå sina försäljningsmål, menar ZDK.

Det är bland annat statliga subventioner som satt fart på tyskarnas nya bilpreferenser. Under pandemin införde Tyskland dessutom ännu generösare subventioner för elbilar med upp till 90 000 kronor.

– Detta började inte bara med ökningen av subventioner till följd av pandemin, snarare började problemen när statliga incitamenten ökade i februari förra året, säger Thomas Peckruhn, chef för återförsäljarföreningen.

– Pandemin försenade leveransen av fordon med ett antal veckor, till exempel I.D3. Dessa elbilar kunde inte levereras i de volymer vi skulle önskat, fortsätter Thomas.

Efterfrågan kommer med stor sannolikhet bara fortsätta att öka med nya nyckelmodeller som Volkswagen ID.4, Audi Q4 e-tron och Mercedes EQA.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.