Tysk startup tar fram elbil med solpanaler

Det låter kanske som ett försök till att skapa en evighetsmaskin, men det tyska företaget Sono Motors har kommit långt och har tagit fram en prototyp på en elbil, som är utrustad med solpaneler.

De tre entreprenörerna bakom Sono Motors räknar med att börja leverera bilen redan 2019. Bilen är döpt till Sono Sion som har en uppladdad räckvidd på ungefär 16 mil, kan få ytterligare kraft till 3 mil per dygn med solpanelerna. Bilen är en liten och kompakt bil ämnad för korta storstadsresor – med fem sittplatser.

Bilen beräknas kosta omkring 150 000kr och för att få de 16 milen i räckvidd är den utrustad med ett batteri på 30kWh. Tillkommer gör en kostnad för batteriet på ungefär 38 000kr, om du inte väljer att hyra det.

Tidigare var det också tänkt att lansera en budgetmodell, till en kostnad om 115 000kr, med ett mindre batteri på 14,4 kWh och räckvidd på 8 mil. Men på grund av låg efterfrågan så har den modellen skrotats.

Kommer testas i USA

Trots att bilen är framtagen i Tyskland kommer den först att testas i USA nästa sommar. De första bilarna kommer sedan att skeppas ut till Bremerhaven i Tyskland under 2019.

Andra noterbara funktioner är att den kan fungera som en mobil kraftstation, den renar luften genom att speciellt filter bestående av mossa och det går att koppla på en släpvagn med en vikt på upp till 750kg.

Provkör redan i höst

Mer om Sion kan du läsa om hos Sonos här, och det är möjligt att reservera en av bilarna redan nu. Och om du har vägarna förbi nedåt Europa under den närmsta tiden kommer det finnas flera tillfällen ibland annat Tyskland, Frankrike och Italien att provköra Sono Sion redan i höst.

Dela med dig av Sion via en app

Genom tillhörande app kan du också låta andra ladda sin egen elbil genom att koppla den till din Sion. Du kan också via appen hitta personer som vill ha skjuts och låta dem åka med – och du kan till och med låna ut hela din bil via appen under en viss tid.

Nedan kan du se en film som togs fram förra året inför en första finansieringsrunda.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.