Tusentals dokument från Tesla läckta till media – missnöjd anställd beskylls

En Tesla-anställd har läckt tusentals interna dokument till tyska tidningen Handelsblatt, dokumenten sägs komma från Tesla egna IT-system. Dokumenten läcktes redan i slutet av 2022 och under våren har ett dussintal journalister från Tyskland, Japan och USA deltagit i att utvärdera dokumenten.

Enligt tidningen innehållet dokumenten som man valt att kalla för ”Tesla-filerna” uppgifter om kunder, anställda och affärspartners. Dessutom inkluderar läckan dokument markerade som konfidentiella som handlar om projekt som Teslas autopilot, utvecklingen av nya battericeller och Tesla Cybertruck. Totalt innehåller läckan 23 398 filer, och inkluderar allt från PDF-filer, Excel-dokument, Powerpoints, samt bilder, filmer och mail mellan Tesla-anställda.

Motivet bakom läckan säga vara att den anställda ville visa att denna hade tillgång till dokument utanför sin egen jurisdiktion. Man har därför också involverat dataskyddsombudet i tyska delstaten Brandenburg.

Tidningen har dock inte kunnat verifiera om Teslas påstådda tvivelaktiga hantering av dataskyddet är det enda motivet. Delstatens dataskyddsomud ser allvarligt på incidenten om det skulle handla om ett dataskyddsbrott, då det skulle innebära att ”mycket [data] skulle vara allmänt tillgängligt inom koncernen”.

Tesla själva har avböjt att svara på specifika frågor från Handelsblatt. Genom en jurist meddelar man att man har en ”anledning att tro” att en ”missnöjd före detta anställd” ”missbrukade sin tillgång som servicetekniker” innan denne slutade. Tesla skriver vidare att man kommer väcka åtal mot den person som läckt uppgifterna.

Handelsblatt försäkrar om att dokumenten med personliga uppgifter inte kommer att lämnas ut till någon mer part. Tidningen har dock skapat en tjänst, där kunder kan fylla i sitt VIN-nummer för att se om de finns med i läckan. Den finns här (på tyska).

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.