Tuffa krav på Ford-handlare som vill sälja elbilar i USA – investera eller stå över

Tidigare i år delade Ford upp sig i tre divisioner. Bland annat skapade man den nya divisionen ”Ford Model e” med fokus på elbilar och ”Ford Blue” som ska bygga vidare på fordon med förbränningsmotorer. Dessutom finns ett tredje ben, Ford Pro, med fokus på kommersiella fordon.

Nu står Ford-handlarna i USA inför ett ultimatum. Om man vill sälja elbilar i framtiden så måste man bli en del av Model e. Det innebär stora investeringar i den egna bilhallen och deadline för att bestämma sig är redan den sista oktober i år. Det skriver InsideEVs som var med under konferensen där beskedet kom.

Handlarna står nu inför tre alternativ:

Antingen kan man bli en Model e Elite-återförsäljare. Då måste handlarna bygga tre snabbladdare (varav en publik) och två normalladdare vid sin anläggning. Ford räknar med att handlarna måste göra en investering på motsvarande tio miljoner för att komma upp till denna nivån.

Vill man sikta något lägre, kan man istället bli en ”vanlig” Model e-återförsäljare. Då krävs endast en publik snabbladdare vid anläggningen. Dock kommer det med ett säljtak på hur många elbilar man kan sälja varje år. Investeringen som krävs uppgår här till runt fem miljoner kronor.

Tredje alternativet, det är att hoppa av helt och hållet och sluta sälja elbilar den 1 januari 2024. Tillståndet att sälja elbilar kan de sedan som tidigast få tillbaka 2027.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.