Trots kritisk studie: ”Elbilen hjälper oss ta steget från fossila bränslen”

Tyska ekonomiforskningsinstitutet Ifo har jämfört Tesla Model 3 med en dieseldriven Mercedes C220d. De har tittat på de båda bilarnas koldioxidutsläpp under hela sin livslängd med produktion och användning inräknat.

I många länder, som till exempel Sverige är slutsatsen att elbilen är det bättre valet. Men i länder som Tyskland som till stor del fortfarande förlitar sig på kolkraft för sin elproduktion är elbilen idag det sämre valet – påstår studien. Men studien är ifrågasatt, och experter menar att forskarna bakom studien missat många aspekter och att man jämfört ytterligheter, skriver NRK.

Men på lång sikt är elbilen ändå bättre – då elproduktionen också parallellt med elbilens framfart blir grönare. Att ta klivet ifrån fossila bränslen måste påbörjas någonstans – och i vissa fall kom den rena bränslekällan först, och i vissa fall kom den rena bilen först.

Anders Nordelöf som forskar om elektrifiering av fordon på Chalmers uttrycker det väl i en kommentar till Sveriges Radio:

– Framför allt är det viktiga att ställa om, bort från fossila bränslen och fasa ut dem, och då är ett elektrifiering är ett sätt att göra det, och det måste påbörjas redan i dag, säger Anders.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.