Tror på 95% elbilar under 2024 – efter beslut om höjd skatt på fossilbilar

Elbilar i Norge.

Sverige kan ta ett smått bakåtsträvande kliv på sin elektrifieringsresa under 2024. Det tror i alla fall branschorganisationen Mobility Sweden. Andelen elbilar i nybilsförsäljningen väntas sjunka till 35 procent i år, det jämfört med 39 procent förra året.

Ett land som däremot ligger i framkant är Norge. Under 2023 var 82,4 procent av alla nya bilar i landet en elbil. En ökning från 79 procent året innan. Prognosen framåt ser bara ljusare ut, trots att Norge infört moms på dyrare elbilar.

En tydlig markering är att flera bilmärken från årsskiftet slutat att sälja bilar med förbränningsmotorer i landet. Det inkluderar bland annat Hyundai, Volkswagen och Lexus. De placerar sig då tillsammans med renodlade elbilsmärken som MG, Tesla och Polestar.

Norge har som mål att nå 100 procent elbilar i nybilsförsäljningen i 2025. Uppmaningen från Norges elbilsförening är att landet måste nå en elbilsandel på 95 procent i år för att klara det målet. Det tror man också är möjligt.

”Fossilt snart historia”

Christina Bu, generalsekreterare i Norska elbilsföreningen. Foto: Norsk elbilsforening/Erik M Sundt

– Marknadsandelen för elbilar steg inte nämnvärt förra året. Det norska parlamentet har dock stärkt incitamenten för elbilar under 2024. Därför tror jag att elbilar kommer att dominera den norska nybilsmarknaden ytterligare under 2024. Förbränningsmotorer är snart historia, kommenterar Christina Bu, generalsekreterare för Norges elbilsförening.

Nya bilar med utsläpp kommer att få en höjd fordonsskatt under 2024. Det samtidigt som regelverket för elbilar ser oförändrat ut.

– Skattehöjningen på nya förbränningsbilar är en helt nödvändig åtgärd på vägen mot hundra procent utsläppsfri nybilsförsäljning i 2025, säger Christina Bu.

Något som dessutom ytterligare kan påskynda skiftet är att den norska regeringen har föreslagit förändrade momsregler för leasingbilar. Det kommer i större grad locka företagskunder till att välja elbilar.

– Vi har lyckats öka andelen elbilar på marknader flera gånger tidigare. I år är vi betydande mer optimistiska än förra året, eftersom statsbudgeten nu gett en klar konkurrensfördel till helelektriska bilar, avslutar Christina Bu.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.