Tre partier vill återinföra klimatbonusen för elbilar

Oppositionen vill se ett återinförande av klimatbonusen för elbilar. Det kommer tre partier lägga fram när de presenterar sina alternativa budgetförslag i nästa vecka.

– Det är viktigt att ge de personerna som precis nu inte har råd att byta till elbil, men vill göra det, chansen till att göra det, säger Martin Ådahl, ekonomipolitisk talesperson för Centerpartiet till SR Ekot.

Det är både Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som vill se ett återinförande av bonusen. Centern vill se en bonus på 50 000 kronor för elbilar under 500 000 kronor.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet anser att pristaket bör ligga på 550 000 kronor. Vänsterpartiet vill också se en högre bonusnivå för elbilar under 350 000 kronor, upp till 30 procent av bilens pris. Dessutom vill man se en bonus på begagnade elbilar, men med ett lägre pristak. Miljöpartiet vill också se en specifik bonus riktad till leasing av elbilar.

– Det här är ju faktiskt vårt mest kraftfulla klimatverktyg. Det är det som gett störst effekt på att minska utsläppen på bilar och transporter, avslutar säger Martin Ådahl.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.