Transportstyrelsen skickar inte längre ut en blankett för elbilsbonusen

Arkivbild: Bonusblankett från 2021.

Saknar du blanketten om elbilsbonusen från Transportstyrelsen? Misströsta inte, om du fick din elbil efter sommarens regeländring, då ska du inte få en blankett. Bonusen kommer automatiskt.

Tidigare i sommar kom nya regler kring klimatbonusen för elbilar. Det innebär bland annat att elbilar med ett pris över 700 000 kronor inte var berättigade till bonus. Dessutom beräknas bonusen numera på samma sätt för privatpersoner och företag.

Det har gjort att Transportstyrelsen har kunnat ändra i rutinerna kring utbetalningen av bonusen. Tidigare behövde nyblivna elbilsägare skicka in en försäkran till Transportstyrelsen om att man var berättigad till bonus. Företagare behövde förtydliga ytterligare om de mottagit andra stöd eller bidrag för elbilen.

Denna blanketten är nu överflödig efter regeländringen den 12 juli 2022. Därför skickar Trafikverket inte ut en sådan till de som köpt en elbil. Istället skickar Trafikverket automatiskt ut betalningen (tidigast) sex månader efter att elbilen är registrerade för trafik första gången. Förutsatt att man uppfyller villkoren.

För elbilar satta i trafik före regeländringen är det fortfarande viktigt att skicka in blanketten, det inom sex månader från första registreringsdagen.

De fullständiga villkoren finns att läsa på Transportstyrelsens webbplats här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.