Transportstyrelsen: Fritt fram för Teslas ”halva” ratt

När Tesla visade upp uppdaterade Tesla Model S och Model X i förra veckan fick ratten mycket fokus. Ratten var nämligen ”halv”. En ratt vi sett på bland annat prototypen av Tesla Roadster och tidiga skisser av Model 3.

Den uppenbara frågan var om en sådan ratt överhuvudtaget är laglig i Sverige. Det raka svaret är att den är tillåten. I Sverige har vi inget krav på att ha en ratt i en bil eller att den måste vara rund, det skriver Vi Bilägare som varit i kontakt med Transportstyrelsen.

Om Tesla fullbordar idéen om den halva ratten återstår att se. Bilsajten Motortrends har bland annat hittat dolda bilder i Teslas konfigurator som visar den uppdaterade modellen med en rund ratt.

Tidig skiss på Tesla Model 3

Tesla är så klart inte först ut att experimentera med andra styrdon än en ratt. För 30 år sedan experimenterade Saab med en joystick. Då var målet att öka säkerheten genom att ta bort rattstången. För bara några år sedan såg vi elbilsuppstickarna från Landskrona visa upp konceptet Uniti One med en ratt liknande Teslas.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.