Trafikverket vill se fler snabbladdare i norr – öppnar för nya stöd

För att påskynda utbyggnaden av snabbladdare ger Trafikverket ut ett stöd till den som bygger laddare. I våras delade man ut stöd till 39 nya platser. Platserna är vad Trafikverket kallar för ”vita fläckar på kartan” och ligger i huvudsak i norra Sverige. Målsättningen är att det ska finnas laddstationer var tionde mil.

Nu öppnar nästa ansökningsrunda för den som vill söka stöd till att bygga snabbladdare. Totalt söker man aktörer som vill bygga snabbladdare på 28 platser fördelade över Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland och på enstaka platser i Jämtland, Gävleborg, Dalarna och Värmland. 

Ansökningsprocessen är öppen från och med idag till 5 november 2021. Läs mer om stödet, och hur man söker här.

Stödet har gjort skillnad

Detta blir den tredje ronden som Trafikverket utlyser och stödet gör skillnad. Det visar kartan nedanför. Kartan till vänster illustrerar täckningen på snabbladdare före de två utlysningarna, och den till höger visar efter. De vita vägarna är vägar som saknar tillräckligt med laddare.

I förra rundan delade Trafikverket ut 45 350 899 kronor till tio aktörer för att etablera 39 snabbladdare. Lägsta effekt på laddstationerna är två stycken laddningspunkter med 22 kW AC samt två stycken laddningspunkter med 150 kW DC med tillåten lastbalansering. Dessutom måste kablaget i marken vara förberett för 350 kW. Snabbladdarna måste vara i drift i minst fem år efter att de står färdiga.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.