Trafikverket: Minskade utsläpp trots ökad trafik 2022

Utsläppen från vägtrafiken minskade med fem procent 2022 trots ökad trafik. Det visar en preliminär rapport från Trafikverket. Ökad andel biodrivmedel, energieffektivisering och elbilar kompenserade för den ökade trafiken.

– Det är positivt att så stor del av den energi som används inom vägtrafiken är fossilfri och förnybar. 2022 ökade andelen från 26 till preliminärt 29 procent och det är rekord, säger Sven Hunhammar, miljödirektör på Trafikverket.

Trafikvolymerna är nu i stort sett tillbaka på samma nivåer som innan pandemin. Andelen elbilar i nybilsregistreringarna ökade från 18 till 32 procent. Dessa bidrog till att minska utsläppen tillsammans med laddhybrider. Koldioxidutsläppen från nya personbilar minskade till cirka 70 gram per kilometer. Året innan var snittet 88 gram per kilometer.

Trafikverket ser däremot att det behöver göras ytterligare. Bland annat behöver utvecklingen hos lastbilar påskyndas. Det inkluderar både fler eldrivna lastbilar men också större investeringar i laddinfrastruktur för tung trafik.

– Det kräver snabba, tydliga och långsiktiga förutsättningar samt en väl fungerande samordning, skriver Trafikverket.

Preliminära utsläpp från vägtrafiken

KällaUtsläpp
Trafikökning+ 350 000 ton
Energieffektivare fordon– 320 000 ton
Biodrivmedel och el– 750 000 ton
Total förändring– 720 000 ton
Källa: Trafikverket
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.