Trafikanalys: Nu är 4% av alla bilar i Sverige en elbil – se siffrorna län för län

Förvaltningsmyndigheten Trafikanalys ansvarar för Sveriges officiella statistik kring transporter och kommunikationer. Nu har myndigheten publicerat sin årliga sammanfattning om fordonsbeståndet fram till och med 2022.

I slutet av 2022 fanns det 197 709 elbilar i trafik i Sverige. Det är en ökning på nästan 80 procent jämfört med året innan. Statistiken visar nu att fyra procent av alla bilar i Sverige är en elbil.

När statistiken delas upp länsvis ser vi att elbilstätheten är störst i Stockholms län där 6,6 procent av alla bilar är en elbil. Västra Götaland, Hallands och Skåne län är de tre andra regionerna som ligger över rikssnittet.

– 2022 var året då elbilarna verkligen fick sitt genombrott. Andelen elbilar uppgick till 32 procent av det totala antalet nyregistrerade bilar, jämfört med 18 procent under 2021. Andelen elbilar i trafik är 4 procent, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys. 

Omställningen kommer däremot ta tid, betonar Trafikanalys i sin rapport. Vid årsskiftet 2022/2023 var 83 procent av alla bilar i trafik bensin- eller dieselbilar. Ett år tidigare var samma andel 86 procent.

– Omställningen tar tid, dels på grund av det stora antalet personbilar som är i trafik, dels på grund av att en personbil i genomsnitt är 20 år gammal när den skrotas, avslutar Anette Myhr. 

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.