Denna elbil från Toyota ska ge Volvo EX90 en match

I höst kommer Toyota att visa upp en rad nya koncept på elbilar. Utvecklingen kommer att ske vid en ny dedikerad enhet Toyota döpt till EV Factory. Divisionen ska få ett fullt ansvar för utvecklingen av nya och konkurrenskraftiga elbilar.

I planerna finns en större suv med tre stolsrader som kan tänkas utmana Volvo EX90. Gemensamt med Volvo EX90 är också att den är tänkt att plocka marknadsandelar på den amerikanska marknaden. Likaså ska den också produceras lokalt i USA med start i slutet av 2025, bekräftar Toyota.

Toyota har inte namngivit modellen, men australiensiska bilsajten Drive framhäver att den kommer vara baserad på det tidigare konceptet BZ Large SUV som Toyota visade upp för två år sedan. Namnet skulle kunna bli bZ5X om Toyota fortsätter med sin bZ-serien som blivit samlingsbegreppet för märkets två senaste elbilar.

Konceptbilen illustrerar en suv med tre stolsrader.

Den nya suven kommer Toyota att bygga vid sin fabrik i Kentucky och batterierna ska tillverkas vid Toyotas nya produktionsanläggning i North Carolina. Det kommer berättiga Toyota till de amerikanska stöden som finns riktade till inhemskt producerade elbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.