Toyotas kompakta crossover ska vinna räckvidd på att ha lägst förbrukning

Igår visade Toyota upp hela 15 nya koncept på elbilar från Toyota och Lexus. De femton elbilarna är en del av totalt 30 stycken som ska lanseras fram till 2030. Ett av koncepten som Toyota visade upp var en liten crossover. Den är speciellt framtagen för den europeiska och japanska marknaden.

Modellen har fått arbetsnamnet bZ Small Crossover. Det är en av de modeller som koncernchefen Akio Toyoda pratade mest detaljerat om under gårdagens evenemang.

– Eftersom den här suven är en liten bil finns det något som vi måste vara väldigt genomtänkta och mycket noggranna med. Och det är energieffektiviteten, förklarade koncernchefen Akio Toyoda.

Det enkla sättet att öka räckvidden är att installera större batterier i bilen. Konsekvensen av det blir en större, tyngre och dyrare bil. Det var absolut inte ett alternativ för den kompakta bilen.

Istället förklarade Toyota-representanten att det viktigaste under utvecklingen istället har varit att sänka förbrukningen. Riktmärket har varit att erbjuda den bästa energieffektiviteten på marknaden.

För den kompakta suven har målsättningen varit att hålla förbrukningen på 12,5 kWh/100 km. Om Toyota lyckas är det en imponerande låg siffra.

I ordningsföljden kommer den att följa efter lanseringen av Toyotas första elbil, den mellanstora suven bZ4X. Den modellen lanseras i mitten av 2022.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.