Toyotas försäljningschef i USA skeptisk till elbilar – fortfarande för dyra

Skiftet till elbilar kommer inte gå så fort som många vill. Det påstår Jack Hollis som är Toyotas försäljningschef för Nordamerika. I en intervju med Forbes delar han med sig av sina tankar.

– Det beror på att konsumenternas efterfrågan helt enkelt inte är tillräcklig, säger Jack Hollis till tidningen. Han ska ha förklarat den bristande efterfrågan med att elbilarna i genomsnitt kostar för mycket och att den publika laddinfrastrukturen inte är redo.

– Och även om du är redo att köpa en och om du har råd… så är de fortfarande för dyra, säger Jack Hollis. Han menar att de elbilarna som finns i USA idag inte är något annat än lyxfordon.

– Samtidigt är det sant att stora märken som Ford och Chevrolet rullar ut massor av elbilar under de kommande åren, men än så länge är de flesta nya elbilarna antingen lyxbilar eller stora pickuper och stadsjeepar, prissatta i lyxfordonssegmentet, anser Jack Hollis.

USA har som mål att hälften av alla nya bilar ska vara elbilar till 2030. Ett mål som Jack inte ser som realistiskt. Han lyfter hybriderna som ett exempel där han menar att det tog 25 år för dessa att nå 10 procent.

– Det tog 25 år att nå 10% (marknadsandel) för hybrider som dessutom är prisvärda. Snacket om elbilar är långt före konsumenternas efterfrågan. Konsumenten skriker inte efter 30 eller 40 procent elbilar till imorgon. Och när du tvingar konsumenterna till något de inte vill kommer konsekvenserna, avslutar Jack.

Under 2021 nådde försäljningsandelen av helt eldrivna bilar i USA 3,4 procent. Hittills i år har den siffran dubblerats till 6,1 procent. I Sverige var motsvarande siffra förra året 18,4 procent och hittills i år ligger Sverige på 26 procent.

Turbulent för Toyotas första elbil

Toyota har satsat stort på hybrider under de senaste årtiondena och ställt sig avvaktande till helt eldrivna bilar. Först i år har man startat leveranserna av en första elbil som är konstruerad som elbil helt från grunden. Det är suven Toyota bZ4X som man tidigare i sommar fick återkalla då hjulen kunde trilla av.

Toyota har gjort en helomvändning från att tidigare ha varit skeptiska till elbilar. I slutet av förra året visade Toyota upp 15 koncept på elbilar som ska lanseras fram till 2030.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.