Toyota visar nya elbilen bZ3 med teknik från BYD

Det är en aning turbulent kring Toyotas satsningar på elbilar, men det hindrar inte Toyota från att nu lansera en andra elbil i bZ-serien. Denna gången är det en mindre sedanmodell som är utvecklad tillsammans med BYD och avsedd för den kinesiska marknaden.

Den bygger på Toyotas elbilsplattform e-TNGA. Samma plattform som Toyota använder till bZ4X som haft premiär i Sverige i år. Däremot får den en annan batteriteknik i form av ett LFP-batteri från BYD. Toyota bZ3 ska erbjuda en räckvidd på upp till 600 kilometer, enligt den generösa kinesiska körcykeln CLTC.

Storleksmässigt mäter den in på 4725 mm i längd vilket gör den 10 centimeter längre än Polestar 2. Bredden är 1835 mm och höjden 1475 mm.

Ett rymligt baksäte är något som är högt värderat i Kina. Det är inget undantag i bZ3 och möjliggörs av en lång hjulbas på 2880 mm.

Fokus fram är den vertikala mittdisplayen som är en del av Toyotas ”Digital Island”-koncept. Systemet har bland annat ett fullt stöd för integration med förarens smartphone, och från skärmen styr också föraren luftkonditionering och underhållning. Det ska också finnas att fullt stöd för röststyrning för att öka bekvämligheten.

Toyota delar inte med sig om några ytterligare detaljer kring prestanda eller andra specifikationer för tillfället. Inte heller berättar man något om när säljstarten är planerad.

Klart är i alla fall att modellen är helt ämnad för den kinesiska marknaden – även om vissa medier menar att Europa också kan få modellen.

Toyota passar också på att visa en ny bild på en kommande modell. På den bilden kan vi se siluetten av en coupé.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.