Toyota satsar på självkörande elbil – för att komma ikapp de kinesiska rivalerna

Toyota försöker hålla sig kvar på den snabbt växande fordonsmarknaden i Kina. Här är det elbilar med avancerad teknik som är vägen till framgång. En viktig del är dessutom avancerade förarassistanssystem.

Genom sin kinesiska samarbetspartner Guangzhou Automobile Group ska Toyota nu lansera en eldriven modell med ett avancerat förarassistanssystem som ska möjliggöra automatiserad körning ”motsvarande Tesla Full Self Driving”, uppger representanter bakom det strategiska samarbetet.

Bilen som Toyota ska bygga är ett förverkligande av konceptet bZ Compact SUV som visades upp specifikt för den kinesiska marknaden i december 2022. Den placerar sig i ett C-segment av SUV:ar och mäter 4538 mm i längd, 1560 mm på höjden och 1888 mm i bredd.

De autonoma förarassistanssystemet kommer från startupbolaget Momenta Global som också utvecklar programvara för autonom körning med andra biltillverkare. Mercedes-Benz är en av företagets kunder på den kinesiska marknaden.

Toyota är hittills i år den femte största biltillverkaren i Kina, det på en marknad där de japanska märkena hittills i år har tappat 22 procent. Med satsningen hoppas Toyota att återställa sina marknadsandelar genom att komma ikapp de kinesiska rivalerna när det gäller teknologier inom batterier och intelligenta fordon.

Den nya elbilen får namnet Toyota Bozhi 3X SUV och lanseras 2025.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.