Toyota ska tredubbla tillverkningen av elbilar

Det börjar bli uppenbart och allt mer tydligt att Toyota faktiskt, efter några års avhållsamhet, nu börjar lägga ett allt större fokus på elbilar. I början av året fick Toyota en ny ledning med en ny VD som skulle peka Toyota i den riktningen.

Under våren meddelade Toyota att man skapat den nya divisionen BEV Factory för att leda arbetet, och nu efter sommaren har BEV Factory konkretiserat planerna allt mer. I mitten på september lade Toyota bland annat fram sin batteristrategi. Det visar på hur och hur företagets elbilsbatterier kommer att utvecklas under de kommande åren. Det för att på sikt kunna producera effektiva modeller med räckvidder på över 1000 kilometer.

Även produktionen är något som ska effektiviseras, och genomgå stora förändringar. Planerna visar bland annat hur Toyota ska bygga elbilarna utifrån självrullande bottenplattor som för egen maskin tar sig genom produktionen.

Ska tredubbla produktionen

Allt är en del av strategiska drag som nu ska göra det möjligt för Toyota att snabbt öka sin produktion av elbilar. Det rapporterar tidningen Nikkei. Rapporten säger att Toyota ska tredubbla sin elbilsproduktion i 2025, från 2024-års nivåer.

Biltillverkaren ska ha meddelat sina stora leverantörer om sina planer. Planen är att öka produktionen av elbilar från Toyota och Lexus till 600 000 enheter 2025. Produktionsmålet för 2024 är satt till 190 000 enheter. Det går också att jömföra med 2022 då Toyota sålde 24 000 elbilar.

Målet är att ”komma ikapp sina rivaler inklusive Tesla och BYD”, lyder rapporten.

Toyota planerar att tillverka elbilarna vid sin huvudanläggning i japanska Aichi-regionen och Lexus vid anläggningen i Fukuoka-regionen. Toyota planerar också att börja producera elbilar i USA under 2025.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.