Toyota påstår sig ha gjort ett stort batteri-genombrott

Toyota berättar idag att man gjort sig ett stort genombrott inom batterier till elbilar. Det genom så kallade solid state-batterier. Tillverkaren har lyckats förenkla produktionen och kommit över många av de hinder som har gjort det svårt att tillverka batterierna i massvolym.

Det är ett stort genombrott och batterierna beskriver Toyota som betydligare hållbarare och tåligare än dagens batterier med flytande material. De kommer klara en räckvidd på 1200 kilometer och göra det möjligt att snabbladda på 10 minuter.

De för också med sig fler andra positiva egenskaper, enligt Toyota. Batterierna kommer att halvera vikten, storleken och kostnaderna.

– För både våra flytande (traditonella batterier) och våra solid state-batterier siktar vi på att drastiskt förändra situationen där nuvarande batterier är för stora, tunga och dyra, förklarar Keiji Kaita, som leder Toyotas R&D-avdelning.

Under tisdagen sa forskningschefen att man hoppas kunna massproducera batterierna och leverera dem i de första elbilarna till 2027 eller 2028.

Om Toyota lyckas förverkliga batterierna kommer genombrottet innebära att hela spelplanen för elbilar ritas om, förklarar David Bailey, professor i företagsekonomi vid University of Birmingham för The Guardian.

– Ofta finns det genombrott på prototypstadiet men då är det svårt att skala upp det. Om det är ett genuint genombrott kan det vara en spelförändring, och i hög grad den heliga graalen för batterifordon, säger David Bailey.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.