Toyota med renodlad elbil 2022

Toyota var bland den första biltillverkarna som fick hybridbilen att slå stort. Genom subventioner i Kalifornien fick de hela ”Hollywood-eliten” att köra hybriden Prius.

Sedan dess har Toyota hamnat på efterkälken, och en renodlad elbilssatsning har uteblivet. Nu säger källor inom Toyota att en elbilssatsning är på gång. Bilen kommer bygga på en helt ny plattform, och framförallt görs satsningen för att det finns en ny batteriteknik. Det är nyhetsbyrån TT som snappat upp nyheten från den japanska tidningen Chunichi Shimbun.

Batterierna i elbilen kommer använda en batterityp med en högre energitäthet, ett så kallat solid state-batteri. Som namnet avslöjar så har batterierna en elektrolyt i fast form, till skillnad från dagens litiumjon-batterier som har en flytande elektrolyt.

Batteritypen ska göra det möjligt att ladda bilen på ett par minuter. Likaså sägs det ge en betydligt längre räckvidd än dagens litiumjon-drivna elbilar.

Många tror att solid state-batteriet är framtiden, och till exempelvis så tros Hyundai redan ha byggt en batterifabrik för tekniken.

Toyota på enbart el om 5 år

Den nya elbilen kommer att börja säljas i Japan omkring 2022, enligt uppgift. Toyota själva vill dock inte kommentera uppgifterna vidare.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.