Toyota kan starta produktion av solid-state-batterier 2027

I mitten av september presenterade Toyota sina planer för hur man ska rulla ut nya batteritekniker under de kommande fem åren. Mot slutet av den perioden kommer Toyotas stora genombrott i form av ett solid state-batteri enligt planen.

Under en presskonferens i förra veckan förtydligade Toyotas VD Koji Sato planerna. Batterigenombrottet med ett solid state-batteri kan sättas i produktion redan i början av 2027, men då i mycket små volymer.

– Jag tror att det viktigaste för tillfället är att släppa ut solid-state-batterierna på marknaden och vi kommer att ta en volymökning därifrån, sa Koji Sato i Financial Times.

Kärnan i ett solid state-batteri består av en fast elektrolyt. Det tillåter snabbare rörelse av jonerna och har en större tolerans för höga spänningar och temperaturer. Om Toyota lyckas med planen är målet att ge ett batteri som kan erbjuda över 1000 kilometer i räckvidd, och snabbladdas från 10 till 80 procent på under 10 minuter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.