Toyota kan starta om hela sin satsning på elbilar på grund av Tesla

Toyota har halkat efter i skiftet till elbilar. För ett år sedan presenterade den japanska tillverkaren en detaljrik offensiv med målet att lansera 30 elbilar fram till 2030. Till den stora presentationen hade man tagit fram flera koncept för både Toyota och Lexus.

Nu överväger Toyota att göra ändringar i offensiven. Det skriver Reuters som citerar personer involverade i planerna. En arbetsgrupp har tillsatts som fått uppdraget att förbättra planen eller ta fram en helt ny arkitektur.

Resultatet av arbetet ska projektgruppen presentera i början av nästa år. Tills dess har man pausat projektet med de 30 elbilarna som Toyota visat upp. Det kommer innebära förseningar på kort sikt, men förhoppningen är att kunna accelerera snabbare på lång sikt.

Sneglar på Tesla

Enligt källorna som nyhetsbyrån citerar är en av anledningarna att Toyotas ingenjörer och ledning insett att man förlorar i kampen om produktionskostnader till företag som Tesla. Internt ska tydligen Toyota känt sig överraskade att efterfrågan på elbilar vuxit sig så stark som den är idag – man hade förväntat sig att det skulle dröja några årtionden.

För att leda de nya projektgruppen har Toyota tillsatt den tidigare tävlingschefen Shigeki Terashi. En av källorna kommenterar:

– Det som driver Terashis är att elbilen fått en snabbare start än väntat och det snabba genombrottet av banbrytande innovationer från Tesla och andra.

Här syftar källan bland annat på Teslas megagjutningsmaskiner som effektiviserar produktionen hos Tesla. Men även konstruktionen i elbilarna kan arbetas om. Ett konkret exempel som nämns är hur Tesla kombinerar klimatregleringen av både kupé och batteri med ett och samma system. En innovation som kan ge tiotusentals kronor i besparing genom lägre vikt och färre komponenter.

Terashi kan möjligtvis skrota elbilsplattformen e-TNGA som ligger till grund för den nya elbilen Toyota bZ4X och lansera en ny plattform helt utvecklad för en mer kostnadseffektiv produktion. Det skulle i så fall försena nya modeller med upp till fem år.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.