Toyota bZ4X redo för comeback – produktionen startar idag

Toyotas första stora satsning på en elbil blev allt annat än lyckad. I våras lanserade Toyota elbilen bZ4X som man sedan snabbt fick återkalla då det visade sig att hjulen kunde trilla av.

Toyota har tagit lång tid på sig att åtgärda bristen, men nu efter fyra månader av väntan är Toyota återigen redo att starta försäljningen. Produktionen av bZ4X rullar igång idag.

Toyotas Vice-VD Masahiko Maeda meddelar att biltillverkaren gradvis kommer att återuppta bZ4X-leveranserna. Man kommer prioritera leveranserna till marknader där kunderna väntar på den nya elbilen.

Totalt fick Toyota återkalla 2700 bZ4X, varav 2200 var öronmärkta för den europeiska marknaden. Toyota i Sverige hade inte hunnit leverera några kundbilar innan återkallelsen kom. Problemet låg i att hjulbultarna kunde skruva upp sig vid återupprepande kraftiga inbromsningar vilket sedan fick hjulen att falla av.

Under de senaste månaderna har Toyota haft god tid på sig att återigen gå igenom hela bilen. Man upptäckte då bland annat brister i krockgardinen vilket man också nu har åtgärdat.

Toyota bZ4x är utrustad med ett batteri på 71,4 kWh och erbjuder en räckvidd på upp till 516 km med framhjulsdrift och 470 km i fyrhjulsdrivet utförande. Den ska kunna snabbladdas med upp till 80 procent på 30 minuter. Priserna startar på 557 900 kronor för den framhjulsdrivna varianten.

Uppdatering: Även koncernsyskonet Subaru Solterra som också blev återkallad av samman anledning är redo för produktion och leverans igen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.