Toyota bZ4x snart redo för europeisk lansering – Norge blir först ut i juni

Toyotas första helt dedikerade elbil är snart redo för europeisk lansering. Det skriver Toyota Norge i ett pressmeddelande. Den svenska avdelningen har sedan tidigare officiellt kommunicerat att lanseringen i Sverige sker till sommaren. I Norge är lanseringen nu något mer tydligt kommunicerad.

Toyota Toyota bZ4X kommer att erbjudas både som fram- och fyrhjulsdriven. Den framhjulsdrivna versionen har en elmotor på 204 hk (150 kW). Den fyrhjulsdrivna versionen har två separata motorer på vardera 80 kW (som totalt ger 217,5 hk). Acceleration 0–100 km/h tar 8,4 sekunder respektive 0–100 km/h på 7,7 sekunder. Båda modellerna har en toppfart på 160 km/h.

Gemensamt för de två varianterna är ett batteri på 71,5 kWh och Toyota beräknar att räckvidden blir upp till 450 kilometer. Räckvidden är dock ännu inte officiellt WLTP-certifierad. En värmepump ska bidra till att göra elbilen mer effektiv under vintern. Snabbladdning är möjlig med upp till 150 kW vilket ger ungefär 80 procent på 30 minuter. AC-laddning är dock begränsad till 6,6 kW. En 3-fasombordladdare för 11 kW kommer först senare under 2022.

Klassledande off-road egenskaper

I fokus för lanseringen står också fyrhjulsdriften som är utvecklad i nära samarbete med Subaru. Toyota lovar klassledande off-road egenskaper. Systemet använder separat de två motorerna på 80 kW vardera för att ta sig fram på de mest krävande underlagen.

Med X-MODE kan föraren välja det läge som bäst passar för underlaget med alternativ för snö/lera, djupsnö och lera (under 20 km/h) och greppkontroll som styr hastigheten vid riktigt tuff terrängkörning (under 10 km/h). Det gör att Toyota bZ4x alltid ska kunna ta sig fram under de mest krävande väg- och körförhållanden.

Kommer till sommaren

Toyota bZ4X går redan nu att reservera i Sverige och planen är som tidigare kommunicerat att lanseringen sker till sommaren. I det norska pressmeddelandet får vi reda på att lanseringen där mer specifikt blir i juni.

Ännu finns inga svenskar priser kommunicerat. Toyota i Norge berättar nu officiellt att försäljningspriset för bZ4X med framhjulsdrift startar på 399 900 NOK och bZ4X med fyrhjulsdrift får ett utgångspris 427 000 NOK i Norge. Väl värt att notera är att elbilar i Norge är momsfria vilket gör att priserna där är betydligt lägre än i Sverige.

Toyota erbjuder en batterigaranti på upp till 1 000 000 kilometer eller 10 år för bZ4x. Man garanterar då att batteriet fortfarande kommer ha kvar 70 procent av sin ursprungliga kapacitet. För att vara berättigad till garantin behöver man följa ett serviceprogram med regelbundna kontroller.

Bland finurliga tillval erbjuds bland annat solpaneler på taket. De ska kunna generera upp till 180 mil per år uppskattar Toyota. Med bZ4X introducerar Toyota också ”steer-by-wire”-teknik. Det är dock inget som kommer att finnas på de första modellerna utan något som kommer introduceras vid ett senare tillfälle.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.