Tjänstebilsförare allt mer positiva till elbilar

Varje år kartlägger LeasePlan hur svenska tjänstebilsförare ställer sig till sin tjänstebil och vilka val de skulle göra framåt. Bland de 3000 förarna som svarat angav 47 procent att de skulle välja en elbil om de gjorde sitt tjänstebilval imorgon. Samtidigt svarar 7 av 10 ja på frågan om de skulle kunna tänka sig att välja en elbil.

Att välja en elbil är den fordonsgrupp som ökat mest i årets enkät jämfört med förra året. I fjol var andelen sex procentenheter lägre. Att välja en helt eldriven elbil är det absolut vanligaste svarsalternativet i barometern.

Men det finns vissa orosmoment som håller tillbaka en del förare. Bland annat anger 78 procent av de som inte skulle kunna tänka sig en elbil att räckvidden är för kort. Det medan 65 procent tycker det finns för få laddstationer.

– Det är glädjande att efterfrågan på el och laddhybrider fortsätter öka trots att miljöbonusen för personbilar försvann i stort sett över en natt. Samtidigt visar undersökningen att räckvidden uppfattas som ett orosmoment och många anser att regeringen inte gör tillräckligt för att främja övergången till elbilar, säger Frank Alofs, vd för LeasePlan Sverige.

15 procent anger att de inte kan tänka sig en elbil på grund av att regeringen tagit bort miljöbonusen. Dessutom anger hela 61 procent att regeringen inte gör tillräckligt för att främja övergången till elbilar, det är en ökning med hela 10 procentenheter i fjol.

Vilket bränsle skulle du välja om du skulle göra ditt tjänstebilsval imorgon? (Jämfört med 2022 års undersökning).

  • El, 47% (41%).
  • Bensin + el, 36% (35%).
  • Diesel + el, 20% (22%).
  • Diesel, 9% (10%).
  • Bensin, 4% (3%)
  • Bensin + Fordonsgas, 0% (1%).
  • Bensin + Etanol, 0% (0%)
  • Vet ej, 3% (5%).

Undersökningen genomfördes av marknadsundersökningsföretaget Detector på uppdrag av LeasePlan. Sammanlagt har 3 102 tjänstebilsförare i Sverige svarat på undersökningen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.