Funderar du på att köpa din första elbil? Ta del av dessa tio steg till att köpa elbil och bli nöjd med ditt nya bilägande. Vi har samlat ett par kloka punkter inför ditt köp, men också vad som blir nästa steg efter att du köpt din första elbil.
1. Räkna på det
Även de billigaste elbilarna är fortfarande ganska dyra i inköp, miljöbilsbonusen på 70 000kr inräknad. Däremot är driftkostnaden betydligt lägre än traditionella bilar med förbränningsmotor. Drivmedlet är billigare, fordonsskatten lägre och dessutom kräver elbilar mindre service och reperationer.
Det första du bör göra är att sätta upp en ordentlig kalkyl. Plita ner alla dina gamla kostnader för ditt nuvarande bilägande och jämför dessa med kostnaderna för din tänkta elbil. Ett bra verktyg är webbplatsen Teslakalkylen som trots sitt namn fungerar för alla bilar.
2. Läs på ordentligt
Som alltid när man köper bil är det värt att läsa på ordentligt. Idag kommer elbilar i alla storlekar, allt från mindre elbilar som Renault Zoe till sjusitsiga SUV:ar som Tesla Model X. Bortsett från de normala sakerna, som praktikalitet, hantering och komfort, så kan det vara av intresse att fördjupa sig i vad du köper. Undersök vad som ingår i övrigt, som en laddbox till hemmet, tillgång till laddnätverk eller annat.
Även räckvidden är att ta i beaktande. Handen på hjärtat, kör du 500 km om dagen eller är det snarare omkring 20-30 km om dagen? Räckvidd kostar pengar. Det kan löna sig att hyra en annan bil för längre resor.
3. Lär dig köra elbil
Att köra elbil kräver en viss vana. Det första du kommer märka är att elbilen är helt tyst och saknar en brummande motor som ger respons på din körning. Dessutom är elbilen oerhört kvick och även den minsta elbilen rusar iväg vid minsta tryck mot accelerationspedalen.
När du släpper pedalen bromsar elbilen in. Nästan alla elbilar är utrustade med regenererande bromssystem, som återför energi till batteriet genom att ta vara på rörelseenergi. Körupplevelsen är helt enkelt lite annorlunda, men det går snabbt att vänja sig. Ta det bara försiktigt.
4. Lös hemmaladdningen
Om du har möjlighet att lösa laddning hemma är det värt att göra det. Att ladda bilen hemma är oftast det billigaste alternativet. Undersök vad du behöver för laddbox till den elbilen du planerar att köpa. Din bilförsäljaren bör kunna hjälpa dig att hitta rätt. De flesta har ofta bra erbjudande på laddboxar i samband med bilköp, kanske kan du få en på köpet? Fråga i alla fall.
Om du bor i lägenhet prata med din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Det finns många lösningar för flerbostadshus på marknaden och finansieringsstöd att hämta hem.

5. Publika laddstationer
Här kan det vara värt att läsa på ordentligt, destinationsladdning och snabbladdning kan ofta vara en djungel innan man satt sig in i det ordentligt. En del laddare tar betalkort medan andra kräver en specific app. Undersök vad som finns i ditt närområde, och utmed rutterna där du oftast gör dina långresor. En karta med laddstationer ger många svar.
Men låt dig inte skrämmas. De flesta elbilarna har bra navigationssystem, som även hjälper dig att planera din körning, visar dig vägen till laddstolparna och meddelar dig när det är dags att ta en laddpaus.
6. Nyttja tekniken
De flesta bilarna kommer idag med en tillhörande app. Elbilar är inget undantag. I de bästa av apparna kan du styra laddning, planera din resa och se till att klimatanläggningen är rätt inställd och rutorna frostfria när du ska ge dig iväg på morgonen.
Ta helt enkelt nytta av tekniken i elbilen. En elbil är i mångt och mycket en högteknologisk dator på hjul framför en inoljad mekanisk transportkärra.
7. Sälj din gamla bil
För att riktigt anamma den nya tekniken på riktigt bör du sedan sälja av din gamla fossildrivna bil. Behåll inte den gamla bilen för då du tror att elbilen kan brista. Lär dig leva med elbilen fullt ut genom alla nya utmaningar du ställs inför. Om du behöver en annan bil för en sträckkörning till andra sidan landet, eller när du ska dra något tungt, låna en bil då. Det kan du ha råd med, med all den besparing du gör.
8. Kampanja med måtta
Elbilen är fortsatt relativt ny, och den är påväg att slå stort. Många är intresserade, men få har ännu satt sig bakom ratten för att prova. Dina grannar och bekanta kommer bli nyfikna efter att du köpt din elbil. För all del, låt dem prova. Värva dem till ett klimatsmartare alternativ. Men undvik att bli en allt för tokig ambassadör. Bilbranschen är trögflytande och bilköpen som görs är ofta långsiktiga. Alla är inte redo att ställa om idag.
9. Minska ditt klimatavtryck
Efter att du köpt en elbil är det läge att undersöka vilka andra investeringar du kan göra. Du har redan ett grönare fordon. Mycket av den svenska elen är grön el, men du kan göra bättre. Investera i solenergi för riktigt närproducerad grön el. Att inte behöva köpa el till att ladda din elbil kan finansiera solpaneler till ditt hem.
10. Erkänn din vinst och fira
När du nu blivit en fulländad elbilsägare med egenproducerad el är det dags att uppmärksamma dig själv. Ta fram dina gamla kalkyler för din fossildrivna och erkänn dina gjorda besparingar. Unna dig något fint, det är du värd.
Gratis nyhetsbrev om elbilar till din inkorg.
Prenumerera på Allt om Elbils månatliga nyhetsbrevet.
De bästa nyheterna om elbilar till din inkorg varje månad. gratis så klart.
Kommentera