Tillverkningen av svenska el-lastbilen Volta Zero har startat

Nu startar serietillverkningen av den eldrivna lastbilen Volto Zero från svenska Volvo Trucks. Volta Zero är en 16-tons lastbil som från grunden är designad för stadstrafik och godstransporter i city. Lastbilen har en beräknad körsträcka på 150 till 200 kilometer under verkliga förhållanden.

Tillverkningen sker hos företagets tillverkningspartner Steyr Automotive i Österrike. Den första omgången serietillverkade fordon kommer att användas av kunder för utvärdering i sin egna miljöer; och för att företagen ska lära sig hur de bäst kan använda fordonen.

Volta Trucks har som mål att tillverka den säkraste eldrivna lastbilarna för stadstrafik. Lastbilarna har bland annat en unik design, där föraren sitter lågt och centralt i kupén för att komma ner i samma nivå som andra trafikanter och fotgängare. Föraren sitter i en hytt med stora glasytor med ett brett synfält på 220 grader.

Pressbild: Volta Trucks

Volta Trucks har säkerhet en byggkapacitet på upp till 14 000 fordon per år hos Steyr Automotive. Under de kommande åren kommer man skala upp produktionen.

– Det här är utan tvekan den allra viktigaste milstolpen för Volta Trucks fram till idag. Under endast två och ett halvt år har vi skapat ett koncept, gått igenom konstruktionsfasen, design och kvalitetsfasen hela vägen fram till start av serietillverkning av fordon som ska användas av kunder, säger Kjell Walöen, medgrundare av Volta Trucks.

– Allt detta på mindre än halva tiden jämfört med en etablerad lastbilstillverkare av konventionella lastbilar. Vår utvecklingshastighet är branschledande och det här är ett kvitto på att Volta Trucks har otroligt skickliga och erfarna medarbetare och partners. Vi är givetvis alla väldigt stolta och glada i dag, avslutar Kjell Walöen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.