Lightyear skrotar sin dyra elbil och satsar på den billigare elbilen Lightyear 2

I september startade Lightyear produktionen av sin första elbil Lightyear 0. Planen var att tillverka Lightyear 0 i en begränsad upplaga om 946 exemplar för att sedan ta de erfarenheterna vidare inför utvecklingen av nästa modell som ska tillverkas i en större volym.

Nu skrotar Lightyear plötsligt produktionen av Lightyear 0 som har en prislapp på närmare 200 000 euro. Istället ska företaget rikta om sitt fokus på Lightyear 2 som är nästa modell. I kontrast till Lightyear 0:s begränsade volym ska Lightyear 2 bli en volymmodell med ett riktpris på 40 000 euro.

Under dagen har dotterbolaget Atlas Technologies som operativt ansvarat för produktionen av Lightyear 0 lämnat in en betalningsinställelse till den lokala domstolen. Något som företag normalt gör när de inte kan betala sina skulder.

Vidare förtydligar Lightyear att detta dotterbolaget inte på något vis äger rättigheterna till något som Lightyear skapat och därför kommer man kunna fortsätta utvecklingen. Beslutet har inte varit lätt då det påverkar alla som investerat i Lightyear, allt från kunder, leverantörer och myndigheter skriver Lightyear.

– Tyvärr var vi tvungna att ta det här beslutet. Hela processen med att utveckla Lightyear 0 har gett vårt företag många värdefulla lärdomar under de senaste åren. Vi fokuserar nu om all vår energi till att bygga Lightyear 2 för att kunna erbjuda den inom vår utlovade tidsram, skriver VD och medgrundaren Lex Hoefsloot.

– Nyligen öppnade vi väntelistan för Lightyear 2. Det resulterade i mer än 40 000 individuella intressenter och vi har redan tagit emot 20 000 förbeställningar från vagnparksägare. Vi hoppas kunna slutföra några viktiga investeringar under de kommande veckorna för att ställa om till Lightyear 2, en prisvärd solcells-elbil som är tillgänglig för en bredare publik, avslutar Lex Hoefsloot.

I början av året fick vi en första försmak av Lightyear 2. Det blir en elbil som ska kunna erbjuda upp 800 kilometer i körning mellan laddningarna med hjälp av solpaneler på karossen. Riktpriset är satt till 40 000 euro med leveransstart i slutet av 2025.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.