Tidigare Tesla-chefen ryter ifrån om strejken: ”Nu slutar jag att hålla käft i denna häxjakt”

Andy Rietschel klev in på Tesla i Sverige som den första anställda i september 2013. Där arbetade han sedan i 8 år fram till 2021. Han var den som lanserade Tesla Model S i Sverige och var under många års tid högst delaktig i den svenska expansionen.

Nu väljer Andy Rietschel att uttala sig om konflikten mellan IF Metall och Tesla. En konflikt som han beskyller IF Metall för att ha startat. Han menar att IF Metalls kollektivavtalskrav inte gör något annat än att röra om upp känslor baserat på ”felaktiga uppgifter som kablas ut till media och kunder” och att den i slutändan bara drabbar kunderna och inte Tesla som företag.

– På Tesla är man en del av en familj, en del av ett uppdrag, en del av att alltid ställa upp för varandra. Det finns ingen på Tesla som säger att det de gör är lätt, tvärtom är det väldigt svårt. Men givet att man presterar utefter de högt ställda krav som ges, får man också möjligheter som inte kan ges någon annanstans. Om Tesla inte tog hand om sina anställda och gav dem skälig ersättning i en sådan tuff miljö, skulle de omöjligtvis kunna driva sitt uppdrag framåt och verka för den förändring som har skett i branschen, i Sverige och i världen, skriver Andy Rietschel.

Andys uttalande kan du läsa nedan:

– Det ska tilläggas att jag har i princip ingenting emot facket, men det ska finnas rim och reson i hur konflikter och förhandlingar hanteras. Konflikten ligger i att Teslas kunder och övriga anställda blir drabbade och IF Metall skadar Teslas svenska varumärke, vilket inte gynnar någon. Nu vet varken du eller jag hur många anställda hos Tesla som kräver kollektivavtal, men som jag försöker förklara i ovan inlägg, Tesla är inte för alla och då kan man enkelt söka sig till en annan arbetsgivare, skriver Andy i en ytterligare kommentar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.