Ibland finns det saker som bara är bra. En av dessa är elbilen Kia EV6 som helt enkelt levererar på så många plan. Jag har satt Kia EV6 AWD 77,4 kWh på prov och den imponerar. En av de största styrkorna är utan tvekan den elektriska drivlinan.
Min premiärtur i Kia EV6 blev en långresa från centrala Stockholm ner till Jönköping. En resa på 32 mil. Det är precis att EV6:an inte klarar denna motorvägssträckning på en laddning. Därför la jag på förhand in ett planerat laddstopp på Ionity i Mantorp.
Väl framme i Mantorp anslöt jag till laddaren, blippade mitt laddkort och laddningen startade bekymmersfritt. Ganska snabbt nådde jag en laddningseffekt på 234 kW (av 239 möjliga kW) och plötsligt 7 minuter senare var det dags att bege mig iväg igen med 25 nya kWh i batteriet.
Långt mer än nödvändigt för att nå min slutdestination. Kia EV6 laddar under optimala förhållanden så snabbt att man knappt hinner med ett toalettbesök – eller en lunchpaus om man så skulle önska.
Det är alltså något bra – och en första check i boxen för en bra elbil. Med Kia EV6 är det möjligt att ge sig ut på långresor, och laddstoppen blir bekymmersfria och korta.
Tuff och unik design

Designmässigt sticker Kia EV6 ut. Detta på sitt egna lilla vis. Fronten är förhållandevis lugn men med ett sportigt och aerodynamiskt intryck. Trots den framtoningen är det inget som uppfattas som kontroversiellt. Kia EV6 är här lite lagom mycket lagom.

Bakpartiet sticker ut desto mer, och är antagligen en stor vattendelare. Antingen gillar man det eller så gör man inte det. Baken har en vingliknande takspoiler med öppna luftkanaler för bättre aerodynamik. Under rutan sitter en andra spoiler, som också kapslar in ljussignaturen som sträcker sig från hjulhus, till hjulhus.
SUV-känslan trots den slanka sportiga taklinjen förstärks av en svart bottenplatta som löper längs sidorna, över hjulhusen och ansluter till stötfångarna. Det ger en visuell tyngd och stabilitet till bilen.
Klassisk interiör med rymdkänsla

Interiört tar sig EV6 med dagens mått ändå en en ganska traditionell och förväntad interiör. Designlinjerna är rena med mjuka former. Detsamma går att säga om materialvalen som är mjuka på ytor man ofta berör, som armstöd och dörrsidorna. Desto hårdare och plastigare är dock mindre beröringsbenägna ytor. På gott och ont.
Bakom ratten finns en displaylist med två skärmar. En med instrumentklustret med all förarinformation och en pekskärm för infotainmentsystemet och navigering. Strax under pekskärmen sitter en adaptiv panel med digitala knappar och reglage. Här är det möjligt att växla vy för att antingen styra klimatanläggningen eller för att få fram snabbknappar för att växla mellan vyerna på pekskärmen.
Mittkonsolen i EV6 sticker ut och liknar något man skulle hitta i kaptensstolen på ett rymdskepp. Den är bred och inhyser växelväljare, startknapp, mugghållare, trådlös mobilladdning och flera förvaringsfack. Här sitter också behändiga reglage för stolsvärme, rattvärme samt också strömuttag för USB-A, USB-C och 12-voltsuttag.

Framsätet är behagligt, med bekväma stolar och en bra och rekorderlig körposition, det trots min väl tilltagna längd på 192 centimeter. Den provbil jag körde var utrustad med Plus-paketet som bland också inkluderar ett särskilt viloläge där veganläderstolarna kan fällas långt bak – till exempelvis om man vill ta en paus.

Baksätet i Kia EV6 däremot inte riktigt lika generöst tillaget. I alla fall inte för någon med min längd. Avståndet mellan sitsen och det plana golvet är litet – och takhöjden är låg till följd av den sluttande taklinjen.
Här finns dock de bekvämligheterna som man förväntar sig, som egna fläktutblås, armstöd med två mugghållare, samt som en bonus också ett reglarbart ryggstöd. Särskilt briljant är placeringen av USB-uttagen som sitter på sidan av framstolarna istället för nere vid golvet. Definitivt något som passagerarna bak kommer uppskatta.

Bagaget har en stor öppning med en lastvolym på 480 liter. Sätena kan fällas enligt 40/60-principen och rymmer då 1 290 liter med ett helt plant lastgolv. Här finns också en skidlucka. Under golvet finns ett litet förvaringsfack. Fram finns också en frunk som när EV6 är fyrhjulsdriven rymmer 20 liter. Kia EV6 har också en dragkrok med en dragkapacitet på 1600 kilo.
Körning

Kia EV6 AWD är rejält kraftfull med två motorer som tillsammans levererar 239 kW (325 hk). Det märks och gör bilen oerhört pigg och responsiv att köra. Det finns tre körlägen, Eco, Standard och Sport. Standard-läget känns som det mest vettiga att använda. Då känns bilen balanserad, och följsam. I Eco blir körningen betydligt slöare medan Sport-läget gör bilen lite väl ryckig och det blir genast svårare att hålla en jämn och mjuk takt.
Det finns fyra lägen på bromskraftregenereringen. Läge 1, 2 och 3 som i olika grad bromsar in bilen samt ett fjärde enpedalskörningsläge som Kia döpt till i-Pedal. Då slipper man använda bromsen helt och hållet. En retsam detalj är dock att bilen inte kommer ihåg att man valt i-Pedal-läget om man byter färdriktning eller stänger av bilen.
Förarassistanssystemet i Kia EV6 är också välbalanserat. Den adaptiva farthållaren är mjuk och följsam, och filhållningsassistenten korrigerar och hanterar kurvor med mjuka och varsamma rörelser.
Genomgående känns kupén förhållandevis välisolerad – i högre hastigheter kan däckbullret göra sig påmint. Här spelade säkert de grövre vinterdäcken som satt på bilen också visserligen en roll.
Mina tester visar också att Kia EV6 har en förhållandevis, för sitt format, låg förbrukning. En längre motorvägskörning på runt 30 mil resulterar i en förbrukning på 22,5 kWh/100 km. Det får man ändå säga är bra.
Sund förbrukning är en nyckelfaktor – och här checkar EV6 således också boxen för en bra elbil.
Teknik och MMI
Kia har verkligen tagit vara på möjligheterna med den elektriska drivlinan. Som ganska unik på marknaden har Kia EV6 Vechicle-to-Load och för att riktigt då ta vara på tekniken har man placerat ett 230-voltsuttag i baksätet. Definitivt något som kan vara användbart. Det går dessutom placera en adapter i laddporten för att också mata ut ström den vägen.
En viktig punkt på elbilar är infotainmentsystemet. Vi kan växla mellan vyerna genom att antingen klicka direkt på pekskärmen eller genom snabbreglage på instrumentbrädan. Systemet är responsivt, och det fattar vilka knappar eller bokstäver man trycker på på tangentbordet. Upplägget på menyer och kartvyer kan initialt uppfattas som en aning rörigt.
Här har vi också den viktiga navigeringen där vi kan hitta laddpunkter. EV6 har visserligen ingen ruttplanerare som föreslår laddstopp men det finns en användbar funktion som istället visar uppkommande laddstolpar längs med den väg man reser. Det är också en trevlig funktion, som blir speciellt användbar om man kör utan navigering – det gör det enklare att hitta laddstopp. Det hade dock varit önskvärt med en komplett ruttplanerare också.
I bilen finns också Apple CarPlay och Android Auto. Den är dock inte trådlös och kräver att man ansluter telefonen med en kabel.
På skärmen kan vi också komma åt en kameravy med parkerings- och 360-graderskamera. Som på så många andra bilar lider EV6 dock av att de blir smutsiga i dåligt väder – och då är de oanvändbara. Ett plus är dock att bakrutan håller sig förhållandevis ren, trots avsaknaden av vindrutetorkare bak. Här har Kia lyckats tygla vindströmmarna.
Summering

På väldigt många plan är Kia EV6 en riktigt bra elbil. Kia har helt enkelt tänkt till på det mesta – och framför allt är den goda förbrukningen och den snabba laddning två stora plus som gör den här bilen riktigt vettig. På det stora hela en praktisk bilmodell som ger ett gott helhetsintryck även om baksätet har sina begränsningar.
Testbil: Kia EV6 AWD 77,4 kWh, Plus-paketet, pris ca 710 000 kronor.
Kommentera