Hur snabbt en elbil kan snabbladda varierar kraftigt mellan olika elbilsmodeller. Den maximala snabbladdningseffekten får elbilar ofta vid låga batterinivåer. Den avtar sedan i takt med att batteriet blir fullladdat.
Norska motorförbundet NAF är kända för sina omfattande tester på elbilar. Man redovisar resultaten från dessa två gånger per år i sina sommar- respektive vintertester. Ett av av de senare testerna sätter den maximala laddningseffekten på prov för 37 nya elbilar.
NAF ställer den enkla frågan: Vad blir den genomsnittliga effekten om batteriet laddas från tomt till fullt (cirka 5 till 80 procent) i förhållande till den utlovade maxeffekten? Variationen är stor, med allt från 37 upp till 99 procent.
Absolut bäst på att bibehålla den utlovade maximala effekten är Mercedes elbilar EQA och EQB. Båda har en maximal effekt på 100 kW och håller i genomsnitt 99 respektive 98 kW. Längst ner hamnar Tesla Model Y. Den lovar en maximala effekt på 250 kW och når en topp på 210 kW. Men genom hela snabbladdningen har den en genomsnittlig laddeffekt på 93 kW.
Stor variation på laddkurvor – gäller att optimera

Den hastighet som elbilar snabbladdar med följer en laddkurva. Genomgående för alla elbilar är en hög hastighet när batteriet är på låga nivåer och sedan avtar den i takt med att laddningsnivån ökar.
I mer detaljerade tester har NAF redovisat de individuella laddkurvorna, och hur mycket effekt de enskilda modellerna faktiskt kan få under olika laddningsnivåer. Ett värde som är relevant för den som vill optimera restider.
I testerna blir det tydligt att en del elbilar kan ta längre laddstopp där föraren kan ladda närmare 80 procent under långresorna utan att den totala restiden blir påverkad. För vissa andra modeller är det istället mer effektivt att optimera restiden genom flera kortare laddstopp. I dessa fall är det bättre att hålla sig på lägre laddningsnivåer genom hela resan om man vill resa så snabbt som möjligt. Du hittar alla testade elbilarna hos NAF, med tillhörande laddkurvor här.
Kommentera