Test av stötdämparna, kan Tesla flyga?

Ur ett vetenskapligt perspektiv är det här testet högst tvivelaktigt. Men gänget som gett sig an att testa skillnaden på stötdämpningen på en Tesla Model X och en Tesla Model 3 har i alla fall roligt.

Den första bilen är utrustad med en aktiv luftfjädring medan den sistnämnda har en klassisk passiv skruvfjäder. En aktiv luftfjädring är standard på många lyxigare och dyrare bilar, däribland Tesla Model S och Model X. Bilar i den lägre prisklassen förlitar sig oftare på passiva fjädringar.

Vilken fjädring man föredrar behöver nödvändigtvis inte vara en prisfråga. En aktiv fjädring ger ofta en mjukare gång men en distans från underlaget man kör på. En passiv (och oftare hårdare) fjädring ger mer feedback till förare i form av att man känner underlaget man kör på. Många som kört en Tesla Model 3 har faktiskt hyllat den mer sportigare och responsiva känslan den billigare fjädring gett, jämfört med Model S och Model X.

Hur som helst, i testat tar sig gänget an en ojämn väg med de två bilarna, där de i hög hastighet försöker få bilarna att lyfta från marken.

Även Model 3 kommer få luftfjädring

Teslas Vd Elon Musk har i ett uttalande sagt att Tesla Model 3 kommer att utrustas med samma luftfjädring som ett tillval i ett senare skede.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.