Teslas strukturella batteri går att plocka ur bilen – men det är inte lätt

Tesla har publicerat sina service- och reparationsmanualer helt kostnadsfritt på nätet. Det är dokumentationen som verkstäder och andra reparationsföretag använder för att veta hur de ska serva och reparera Teslas bilar.

Dokumentationen besvarar en av de största frågorna kring Teslas strukturella batteri som är en del av konstruktionen i nyare modeller. Skulle man kunna byta ut eller reparera batteripaketet, trots att det är en så stor del av bilens konstruktion?

Twitter-användaren Brian Krause som har grävt i manualen har kommit fram att det är möjligt. Även om det är ett omfattande ingrepp. Det involverar 143 steg där man bland annat måste ta loss delar av inredningen och underredet.

När batteriet är bortplockat lämnar det ett stort hål under bilen:

När det är dags att sätta in batteriet igen beskriver manualen det genom 171 steg. Det betyder alltså att om batteriet är dåligt eller skadat och behöver bytas ut så är det möjligt.

Det kan vara en trygghet i en avlägsen i framtiden om en ägare vill byta ut ett uppgradera sitt batteri.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.