Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Elbil

Teslas forskarteam har en idé om batterier med längre räckvidd i elbilar

Den Tesla-finansierade forskargruppen för elbilsbatterier vid kanadensiska Universitet i Dalhousie har publicerat nya forskarrön. Publikationen beskriver en räckviddsförlängare för elbilar. Generellt när vi talar om räckviddsförlängare hos elbilar så involverar de en liten förbränningsmotor som kan ladda batteriet. BMW i3 Rex är ett gott exempel på en sådan elbil.

Forskargruppen beskriver en liknande idé, men i det här fallet är den helt batteridriven. Idén är att öka energitätheten i delar av elbilens batteri vilket därmed ger mer energi och längre räckvidd. Energitätheten ökar genom att ersätta en del av grafitanoderna mot litummetall i de konventionella litiumjoncellerna.

Resultatet blir att den boostade delen av batteriet kan lagra mer energi. Nackdelen blir dock att den boostad delen inte kan lagra energi lika effektivt. Det gör att den boostade delen på sikt laddas ur om energin inte används.

Elbilen får hybridbatteri

Tanken bakom är att en elbilist sällan nyttjar hela batteriets kapacitet under sina dagliga körningar. Därmed kan man nyttja den traditionella delen av batteriet till den dagliga körningen. Inför långresorna laddar man batteriet till full kapacitet och kan därmed också nyttja den mer flyktiga delen av batteriet för att ta sig längre.

”Om ett elektriskt fordon med ett konventionellt litiumjonbatteri kan leverera en räckvidd på 400 km, så kan hybridceller möjliggöra en räckvidd på 480 km”, skriver forskarguppen i sin rapport.

Tekniken ger inte bara längre räckvidd utan skulle också förlänga livslängden på batteriet, menar forskargruppen. Det eftersom man mer sällan skulle ladda batteriet till full kapacitet.Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Notis

Begravningsbyrån Fonus har Sveriges första begravningsbil som är helt eldriven. Den nya elbilen började rulla i slutet på mars i Malmö, berättar företaget i...

Elbil

En jury bestående av 93 motorjournalister från 28 länder har i årets upplaga av ’World Car of The Year’ röstat fram årets vinnare i...

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons