Teslas fabrik i Berlin väntas få klartecken denna vecka

Enligt den tyska nyhetssajten Der Tegesspiegel ska ett godkännande för Teslas fabrik i Berlin beviljas på torsdag eller fredag denna veckan. En stor invigningsceremoni är dessutom redan planerad skriver tidningen.

Tesla och tyska myndigheter har träffats en gång i månaden sedan planerna på att bygga en fabrik i Tyskland blev kända. För ett par dagar sedan hölls det 26:e mötet och stämningen ska enligt tidningen ha varit lättad: ”Det fungerar. Inga dåliga överraskningar är längre att vänta”.

När godkännandet är på plats finns en övergångsperiod på minst två veckor innan verksamheten kan starta. Under perioden ska Tesla dessutom bevisa att man uppfyller alla kraven i beslutet så som de är ställda. Efter det kan Tesla officiellt starta tillverkningen Tesla Model Y.

– Med godkännandet skulle det sista avgörande hindret undanröjas så att den amerikanska elbilstillverkaren kan leverera de första fordonen i Y-serien som tillverkades i Grünheide i mars – så som meddelats kunderna, skriver Der Tagesspiegel.

Hundratals testbyggda Model Y står utanför Giga Berlin.

Enligt uppgifter till tidningen är ett stort invigningsevent redan planerat till den 22 eller 23 mars. Den lokala polisen ska enligt uppgifter arbeta med hanteringen av ett större evenemang med omkring 500 gäster. Då ska 30 Tesla Model Y tillverkade i fabriken överlämnas till de första kunderna.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.